Abril, el tempestuós
Abril de 2020: molta pluja i molt poc de sol.
2020 ens continua sorprenent amb el seu comportament meteorològic poc habitual, sobretot pel que fa a l’excés de pluja i a la falta de sol. L’abril n’és un clar exemple, ja que ens va deixar una precipitació de 71,7 l/m2, un 50% superior a la mitjana del període comprés entre el 1981 i 2010, i un dèficit de 77 hores de sol.
Crida l’atenció que, malgrat aquesta poca insolació, el mes va resultar un poc més càlid del normal. Les dades són tossudes i, sovint, s’encarreguen de desmuntar les percepcions personals i la memòria col·lectiva. Concretament, el mes va tindre una temperatura mitjana de 13,6 ºC, 0,6 ºC per damunt de la mitjana. L’explicació a aquesta dada sorprenent també la trobem en la insolació, ja que els dies van ser frescos precisament per la falta de sol, mentre que a la nit, la nuvolositat té un efecte contrari i ens fa de calefactor natural, amb la qual cosa les temperatures nocturnes van ser molt més càlides del normal, sobretot en zones altes de l’interior. El balanç, per tant ens deixa aquest mes més càlid del que és normal.
Si passem al detall, veurem que les temperatures mínimes, és a dir les que es registren de matinada, van ser 1,5 ºC superiors a les normals. De dia, per contra, va fer més fresca del normal i en cap ocasió es va arribar als 30 ºC enlloc.
Abril, aigües mil
La presència d’un anticicló de bloqueig al centre i nord d’Europa va ser el causant del nostre abril tan insegur i tempestuós. No vam tindre cap temporal de pluja destacable, però l’arribada contínua d’embossaments d’aire fred en altura, de danes o gotes fredes de primavera, ens va deixar un mes molt inestable. D’ací, la gran quantitat de dies de tempesta que es van registrar, moltes de les quals acompanyades de granís menut, típic de les èpoques fredes l’any. I amb tantes tempestes, el nombre de llamps que va impactar a la Comunitat Valenciana va ser de 2.321, un a xifra a què no s’arribava des de 2007.
Per províncies, la precipitació acumulada a València i Alacant va ser un 30% superior a la mitjana, mentre que a Castelló arribà al 70%. Van ser les comarques del nord les que van rebre, per tant, les quantitats de pluja més abundants.
Sempre hem comentat la gran irregularitat pluviomètrica de la façana mediterrània peninsular. L’abril d’enguany no ha sigut una excepció, ja que trobem observatoris amb acumulacions de més de 150 l/m2 al nord, que doblen la quantitat mitjana, mentre que a l’altre extrem trobem Benidorm, a la Marina Baixa, on només van caure 11 l/m2, amb un dèficit del de pluja que arriba al 70%. També va ploure poc en zones de l’extrem sud, com a Rojals o Guardamar del Segura, on es van arreplegar quantitats al voltant dels 20 l/m2.
Instal·lats ja en ple mes de maig, que també ha tingut una primera quinzena d’allò més moguda, meteorològicament parlant, sembla que l’oratge més càlid ja es va assentant. Però hem d’estar atents perquè aquest 2020 segur que ens té preparats més d’una nova sorpresa.