Podríem observar una aurora boreal a València?

Les aurores boreals són un dels fenòmens atmosfèrics més famosos i fotografiats, i s'han convertit en un reclam turístic als països més pròxims al cercle àrtic.

Aurora boreal a Pajala, Suècia (Cortesia All About Lapland)
Aurora boreal a Pajala, Suècia (Cortesia d'All About Lapland)
16 de febrer 2022 - 11:55

Podríem observar una aurora boreal a València?

 

Si, és possible. Les aurores polars són un fenomen atmosfèric que s'observen sovint als territoris d’elevada latitud i molt pròxims als pols. No obstant això, quan es reuneixen diverses condicions particulars, és possible observar-les des de localitzacions amb una latitud menor.

Per què observem les aurores polars?

Al voltant del nostre planeta existeix una capa anomenada magnetosfera, formada pel camp magnètic terrestre. Tot camp magnètic conté dos pols, i en el cas del camp magnètic terrestre, aquests pols quasi coincideixen amb els pols terrestres. El camp magnètic interactua amb les partícules molt energètiques i carregades procedents del sol i les desvia cap als pols, on arriben fins a l’atmosfera.

Una vegada en l’atmosfera, col·lideixen amb els àtoms presents en ella i es produeix una radiació atòmica de diverses freqüències. Aquestes radiacions tenen colors diferents i es poden observar des de la superfície.

Per què s’han pogut veure aurores a la Comunitat?

A vegades, el sol irradia moltes més partícules de l’habitual i la interacció amb la magnetosfera ocasiona que les les aurores puguen ser vistes des de latituds més baixes.

Aurora boreal fotografiada per Joanma Bullon des d'Ares dels Oms el 20 de novembre de 2003
Aurora boreal fotografiada per Joanma Bullon des d'Ares dels Oms el 20 de novembre de 2003

A la Comunitat Valenciana es tenen registres de dues grans observacions molt similars: una en plena Guerra Civil Espanyola, el 25 de gener del 1938, on el color roig del cel produït per l’aurora va ver la sensació d’un bombardeig; i una altra a principis del segle XXI, el 20 de novembre de 2003, la qual es va observar i es va fotografiar a l’observatori d’Ares dels Oms per Joanma Bullon.

També et pot interessar

stats