Balanç trimestral de l'estiu
L'estiu ha estat molt càlid i normal quant a precipitacions.
L'AEMET recentment ha fet el balanç de l'estiu meteorològic al territori i ha quedat com un trimestre (juny, juliol i agost) molt càlid, amb una anomalia de les temperatures de 0,6 °C superior a la mitjana i normal pluviomètricament parlant, ja que tan sols ha plogut un 4% menys.
És destacable com dels 10 estius més càlids des de 1950, huit són d'aquest segle, i sis des de 2012. Estem presenciant un augment significatiu en les mitjanes mensuals dels mesos d'estiu, tot i que enguany no hem tingut grans calorades ni ponentades.
Una explicació podria radicar en el gradual augment de la temperatura de la superfície del mar Mediterrani enfront de les nostres costes i, efecte d'açò, la poca baixada de les temperatures mínimes. Cada vegada estem experimentant més dies en punts del litoral i prelitoral on no es baixa dels 25 °C, la qual cosa impedeix la refrigeració de l'ambient i deixa dies molt pesats i humits.
Puntualment vam tindre dies càlids, on bufava el vent de ponent. Van destacar el 31 de juliol i l’1 d'agost amb una temperatura mitjana de 29 °C arreu del territori. Per contra, també va destacar l'entrada d'aire polar marítim de finals d'agost, el dia 30 i 31 d'agost va tindre una temperatura mitjana de 19 °C i molts termòmetres van marcar temperatures mínimes rècord per al mes d'agost.
Quant a precipitacions, l'estiu climatològic ha suposat una pausa dins de les abundants precipitacions que es van registrar aquests hivern i primavera. Arreu del territori s'han superat els 100 l/m² a l'interior nord de Castelló i punts del sud de València i nord d'Alacant, sobretot a la Marina Alta i l'est del Comtat. Per contra, els punts on menys ha plogut s'han situat al Camp de Morvedre, l'Horta Sud, l'Alacantí i punts del Vinalopó Mitjà i el Baix Segura.