Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Buscant els pols del fred: La Rambla de Mariola

Analitzem un dels punts més freds de la Comunitat Valenciana.

Buscant els pols del fred: La Rambla de Mariola

Com podeu comprovar, una de les estacions meteorològiques que registra unes mínimes més destacades és la que hi ha a la rambla de Mariola, al terme de Bocairent. Quines característiques geogràfiques identifiquen aquesta zona? Quines són les dades més extremes d’aquesta estació meteorològica? Com es va descobrir aquest paratge?

A cavall de les comarques de la Vall d'Albaida, el Comtat i l'Alcoià tenim la Serra Mariola, un dels espais naturals més emblemàtics de la Comunitat Valenciana. És coneguda, entre altres coses, per la diversitat florística i vegetal,els pous de neu, pels pobles pintorescos que l'envolten i, des de fa un temps, per les cridaneres temperatures mínimes que es registren a l'altiplà.

Mirant de la Serra Mariola cap al nord podeu veure la Valleta d'Agres en primer lloc, la Serra de la Filosa darrere i al fons la comarca de la Vall d'Albaida.

 

El parc natural està conformat per terreny muntanyós i un gran altiplà, situat al bell mig, en el qual ha arribat a prosperar la mà de l'home, amb nombrosos masos i terres que tan sols es poden aprofitar per a cultivar cereals i gira-sols. L’altiplà està situat entre els 800-900 m i envoltat de serres de 1000-1200 m, amb una única desembocadura fluvial al vessant oest, prop d’on naix el riu Vinalopó i el lloc on està l’estació meteorològica de la rambla.

Conreu de cereals.

Aquestes peculiaritats geogràfiques van despertar l’interés d’un grup de socis d’AVAMET, que van promoure primer la instal·lació d’una estació al càmping Mariola, a l’est de l’altiplà. Al cap d’uns anys, després de mesurar puntualment en nits fredes les temperatures a l’entorn de la rambla i comprovar l’espectacularitat dels registres de la zona, es van posar en contacte amb l'Ajuntament de Bocairent, que va ajudar econòmicament a la instal·lació de l’estació de la rambla.

Vistes cap a l'est des de la rambla.

Vistes cap a l'oest, amb la rambla al fons.

Observatori meteorològic.

El paratge destaca molt en situacions anticiclòniques de llarga durada, quan es produeix el fenomen d'inversió tèrmica* i l'aire fred es diposita en les fondalades. Aquest passat mes de gener n'és un clar exemple:

Aquestes són les dades més extremes registrades a l’observatori, des de gener de 2016, quan es va començar a prendre dades contínuament:

A causa d'aquestes peculiaritats geogràfiques, el clima del paratge podria catalogar-se de mediterrani continentalitzat, ja que també solen ser més altes les temperatures que les que es registren al voltant. Un clar exemple el trobem el 12 de juliol del 2017, quan es veu que les temperatures arriben a valors més extrems, cosa que comporta una amplitud tèrmica** major, és a dir, de dia fa més calor però de nit refresca més. 

Com es pot comprovar, l’altiplà de la Mariola té un clima molt més extrem que les poblacions del seu entorn. I de nou, gràcies a AVAMET, podem oferir-los les dades d’aquest paratge, un dels més freds del territori. En el pròxim article, analitzarem l'entorn d'Aiora-San Benito.

Enllaços de les dades de l'estació:

https://www.avamet.org/mxo_i.php?id=c24m072e05

https://www.avamet.org/mx-mes.php?id=c24m072e05&data=2019-01-05

* El fenomen d'inversió tèrmica es presenta en nits clares i serenes. El sòl es gela ràpidament per radiació, i l'aire que l'envolta es gela i es torna més dens que la capa superior. Quan ocórre aquest fet, l'aire fred va traslladant-se a les fondalades, i és per això que hi ha unes temperatures més baixes.

** És la diferència de temperatura entre el moment més càlid del dia i més fred de la nit. En zones litorals sol ser poc destacada, per l'efecte termoregulador de la mar. A mesura que anem allunyant-nos, va guanyant protagonisme i la diferència augmenta. En punts interiors com Casas del Río (Requena), les brises en estiu no arriben i poden tindre amplituds tèrmiques de fins a 30 °C.

També et pot interessar