Els experts rebaixen a 882 l/m² en 24 hores la pluja de la pantanada de Tous el 1982
Fins ara es pensava que havien caigut com a mínim 1.121 l/m² en 24 hores, però dos investigadors han ajustat la dada
La pantanada de Tous —de la qual aquest divendres fa 41 anys— va ser fruit d’un episodi de pluges que va deixar molts números de rècord. El més contundent són els 1.121 litres per metre quadrat que van caure en 24 hores a Cortes de Pallars (Vall d’Aiora-Cofrents). La xifra que suposava el rècord de pluja a tota Europa en 24 hores, i que es va calcular a partir de l'aigua arreplegada per un aljub situat enmig de la muntanya. Ara, 41 anys després, dos investigadors han descobert que l'estimació no era correcta. La xifra real és de com a mínim de 882 litres —237 menys— una quantitat igualment de rècord a Espanya, però no a Europa. Això no vol dir que no caigueren més de 1.000 litres per metre quadrat en alguna zona del massís del Caroig, però no es pot afirmar.
La meteorologia treballa amb números, i els càlculs d'estimació es fan a partir de l'aigua arreplegada en pluviòmetres o altres dipòsits. Així va passar en l'extraordinari episodi de 1982 a la mola de Cortes. Es va calcular que havien caigut 1.121 litres per metre quadrat en 24 hores, però segons el doctor en Geografia i Meteoròleg Rafael Armendot, aquesta era l'única xifra de totes les relacionades amb la Pantanada que mai s’havia verificat.
Armengot, juntament amb el meteoròleg Vicente Aupi, decidiren anar al lloc dels fets, quaranta anys després, per a comprovar si l'estimació dels litres caiguts era certa. Per a fer-ho, revisaren i mesuraren la caseta forestal que va servir per a fer el càlcul per fora i per dins.
Una vegada allí, descobriren que la capacitat dels aljubs era molt menor del que es va suposar en el seu moment. No era de 110 metres cúbics, sinó de 69 metres cúbics, i en conseqüència, la pluja que es podia estimar seguint el protocol elaborat per la comissaria d’aigües, no era de 1.121 litres per metre quadrat, sinó de 882, probablement més perquè va haver-hi desbordaments, expliquen. “Continua sent la pluja més gran registrada en Espanya en 24 hores, però és inferior a la que s’havia suposat”, postil·la Armengot. Un exemple de meteorologia forense de gran qualitat.