Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

Finalitza el fenomen de la Niña

Les últimes mesures al Pacífic tropical indiquen que, després d'any i mig de període fred, s'inicia una etapa neutral

El fenomen del Niño –Oscil·lació del sud, ENSO–, és un fenomen cíclic que es produeix degut a l'acoblament de la dinàmica oceànica i atmosfèrica, en què les temperatures de la superfície de l'oceà Pacífic equatorial pateixen anomalies respecte a la mitjana. Quan es registra una anomalia negativa de temperatures, és a dir, una fase freda, rep el nom de la Niña i quan aquesta és positiva i tenim una fase més càlida, s'anomena el Niño. Aquest fenomen és molt interessant de seguir, ja que té un rol molt important en la distribució d'energia i humitat a la resta de la Terra. Qualsevol canvi en la dinàmica d'aquesta zona de l'oceà Pacífic té repercussions en el moviment atmosfèric de part del planeta.

En condicions neutrals, és a dir, amb temperatures dins de la mitjana, la direcció dels vents a l'oceà Pacific és des d'Amèrica Central cap al sud-est asiàtic i Oceania. En períodes del Niño, les aigües enfront d'Amèrica central es calfen, fet que comporta que els vents s'afeblisquen i les pluges tinguen menys recorregut i es produïsquen sobre l'oceà. Aquest canvi fa que es tinga, en països com Austràlia o Indonèsia, un període més sec, mentre que la situació és la contrària a les costes del Perú i l'Equador.

Anomalia de temperatura de l'oceà en una situació del Niño el desembre de 1997 - NOAA

Quan la situació es reverteix i entrem en una època de la Niña, a la costa d'Amèrica central emergeixen aigües més fredes del fons marí, fet que es tradueix en l'anomalia negativa de la temperatura de la superfície i entre en confluència amb vents poc humits. D'altra banda, els vents alisis en el seu recorregut cap a l'oest, van carregant-se d'humitat i això provoca el creixement de núvols i que descarreguen fortes pluges sobre Indonèsia i Papua-Nova Guinea.

Anomalia de temperatura de l'oceà durant un període fort de la Niña el desembre del 1988 - NOAA

Des de fa tres anys i de manera quasi ininterrompuda, s'ha donat un període de la Niña, el qual està donant símptomes d'esgotament. L'índex oficial de seguiment de ENSO és l'Oceanic Niño Index (ONI), el qual es basa en la temperatura de la superfície de la mar en una zona específica del Pacífic anomenada àrea El Niño 3.4. Les últimes mesures de temperatura, indiquen que el període de la Niña ha acabat i que s'inicia un període neutral predominant durant la primavera. Segons els models climàtics, tindríem una formació del Niño durant l'estiu que es prolongarà cap a la tardor, amb una probabilitat del 60%.

Probabilitat de la situació de ENSO al llarg de l'any - NOAA

Per què és interessant estudiar aquest fenomen?

Estudiant l'evolució del fenomen del Niño es pot preveure amb mesos d'antelació les conseqüències i tindre així, una primera idea de les condicions meteorològiques estacionals a futur. Encara que segons l'època de l'any el fenomen del Niño té repercussions diferents, en general se sol associar a condicions més càlides i seques en països del sud-est asiàtic i Oceania oriental. Durant l'hivern de l'hemisferi nord, se solen registrar condicions més seques de l'habitual al sud-est d'Àfrica i al nord del Brasil, mentre que a l'estiu les pluges monsòniques solen ser menys intenses. Per contra, és habitual tindre condicions més humides al llarg de tota la costa oest del contient americà, al sud i centre de l'Argentina i en països de l'est d'Àfrica com Kenya i Uganda.

A Europa els efectes són menors, ja que estem més exposats als fluxos polars i no tant als vents tropicals. Tot i això, en situacions d'un Niño persistent prolongat fins a l'hivern, és probable que aquesta estació siga més freda al vessant atlàntic d'Europa.

Repercussions del Niño en el clima global - NOAA

Més actors en el calfament global

Segons la predicció decennal que fa el BSC (Barcelona Supercomputing Centre), la temperatura mitjana global continuarà augmentant i es podria arribar a superar el llindar del grau i mig respecte l'època preindustrial en els pròxims cinc anys. A més, també ha predit el final del període de la Niña, amb transicions a condicions més càlides al Pacífic tropical. El fenomen del Niño, tant en l'etapa càlida com en la freda, té una repercussió en la temperatura mitjana mundial. En l'últim informe sobre el canvi climàtic emés pel panel intergovernamental sobre el canvi climàtic, s'indica que el calfament global s'ha enfilat fins a 1,09 °C, dels quals 1,07 °C són deguts a causes humanes i 0,2 °C a causes naturals, en què s'inclouria l'ENSO.

Caldrà, doncs, estar atents al seguiment d'aquesta nova etapa del Niño a la tardor i els possibles impactes quant a les precipitacions i la seua contribució a una calor més intensa.

També et pot interessar