Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

L’abril de 2019 ha sigut fred i molt humit

Ha sigut el mes d’abril més fred dels últims 10 anys, i el més humit dels últims 38 anys.

L’abril de 2019 ha sigut fred i molt humit

El cap de climatologia de la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia, José Ángel Núñez, acaba de fer pública la valoració de com ha sigut el mes d’abril de 2019. 

Abril de 2019 ha sigut qualificat com a fred i molt humit, i la comparativa s’ha fet amb la mitjana estimada en el període de 30 anys de 1981 a 2010.

Aquest mes d’abril sempre el recordarem per la gota freda de primavera que vam registrar els dies 18 a 22 d’abril. L’episodi de precipitacions va ser extraordinari per a ser un mes d’abril, per la intensitat, per la persistència i per l’extensió de la zona afectada per les pluges. 

El mes ha sigut extraordinàriament humit en gran part del sud del territori. Ha sigut el mes d’abril més humit de la sèrie d’observatoris com ara Ontinyent (dades des de 1904), Torrevella (dades des de 1927), el Pinós (dades des de 1936), Xàbia (dades des de 1944), Villena, Elx (dades des de 1950) i l’aeroport d’Alacant-Elx (dades des de 1967).

La situació més adversa es va registrar la nit del diumenge de Pasqua, quan es va generar un sistema convectiu mesoescalar, és a dir, un sistema de tempestes organitzat, cap al nord del litoral d’Alacant, i que es va estendre cap al sud de València. Les precipitacions van tindre caràcter torrencial a la població de Xàbia, on es van registrar 278 l/m² en 24 hores (307 l/m² entre els dies 21 i 22). Aquesta quantitat acumulada en 24 hores és la més important registrada en 1 dia en qualsevol estació de Xàbia, des de la riuada històrica dels dies 1 al 3 d’octubre de 1957.

L’inici de la primavera ha trencat la dinàmica d’estabilitat atmosfèrica que va predominar tot l’hivern i, l’últim dia de març vam tindre l’inici de la primera situació de pluges.

La precipitació mitjana en tot el territori al llarg del mes d’abril ha sigut de 134 l/m², que és quasi tres vegades la mitjana per aquest mes.

Pel que fa a les temperatures el mes ha sigut lleugerament més fred que la mitjana. La causa ha sigut els valors de les temperatures màximes. D’esta manera mentre les temperatures mínimes mitjanes han estat lleugerament per damunt de la mitjana, les temperatures màximes mitjanes han estat per davall de la mitjana, i han fet que la mitjana total siga més baixa que la mitjana del període de referència.

També et pot interessar