L'any 2023, amb el 2022, els més càlids des que tenim registres
L'Aemet ha qualificat el 2023 climàticament d'extremadament càlid i extremadament sec
El 2023 segueix la tendència dels últims anys, acumulats d'anomalies positives i superant tots els rècords a escala global. Aquest any 2023 iguala el passat 2022 ací al País Valencià amb una anomalia de +1,4 °C, quan aquell 2022 ja s'havia posicionat com l'any amb major anomalia respecte de la mitjana, de lluny. No ens sorprén, ja que quasi cada dia s'han registrat temperatures superiors a la mitjana, llevat d'episodis curs en què hem registrat temperatures per sota de la mitjana.
La realitat és que el 70% dels dies s'han registrat temperatures per damunt de la mitjana, dels quals 38 han batut rècord per dies càlids. En un clima no alterat, segons l'estadística haurien de registrar-se'n tan sols 5, de freds i càlids. Doncs el 2023 han sigut tots càlid, clarivident.
A més, aquest 2023 també ha destacat per haver registrat el nombre més gran de nits amb temperatures mínimes superiors als 25 °C a l'observatori de Vivers, a València. Sabem la importància de la influència de la temperatura del mar en les temperatures que es registren al nostre litoral, doncs bé, la boia de València enguany també s'ha aproximat als 30 °C, amb una temperatura màxima observada de 29,4 °C el dia 28 d'agost, lluny del rècord assolit l'any passat amb els 29,94 °C, però igualment destacable. Aquesta situació de temperatures elevades durant setmanes a l'estiu influeix directament en la nostra salut i en el descans.
El 2023 també passarà al record per les temperatures que es van registrar el 10 d'agost. Aquell dia el ponent va fer pujar els termòmetres per damunt dels 40 °C en més del 50% de les nostres comarques. A Sumacàrcer i l'aeroport de València es van registrar les temperatures més elevades de l'any a tot l'estat espanyol, amb 47,3 °C i 46,8 °C, respectivament.
Quant a precipitacions, el 2023 s'ha caracteritzat per l'escassetat i la irregularitat de la pluja, alternant episodis de pluja torrencial amb llargs períodes secs. L'anomalia ha sigut un -33% respecte de la mitjana, i ha sigut l'any més sec dels últims quaranta anys.
La segona tardor més càlida des que tenim registres, amb l'últim trimestre sense pluja
Quant a la tardor climatològica, el 2023 ha sigut extremadament càlida i seca. La mitjana de temperatures ha quedat al voltant dels 18,3 °C (+2 °C) i s'han acumulat un total de 97 l/m² de mitjana a tot el territori (un 43% menys del normal). A més, tota la pluja s'hi va acumular els primers dènou dies de setembre, quan es va acumular el 90% de les precipitacions.
El trimestre que defineix la tardor climàtica (setembre, octubre i novembre) ha sigut la segona tardor més càlida des del 1950, després de la tardor del 2022.