Com es produeixen els llamps?
Els llamps són un fenomen físic fàcilment apreciable durant les fortes tempestes. La localitat castellonenca de Vilafranca en registra una quantitat molt superior a la mitjana espanyola
S'acosta la primavera, i comencem una temporada marcada per períodes d’inestabilitat que sovint comporten precipitacions que a vegades poden vindre acompanyades de descàrregues elèctriques. Parlem, és clar, de les tempestes.
Per què es produeixen els llamps?
Els llamps es produeixen a causa de la distribució irregular de les càrregues elèctriques presents als núvols. Quan hi ha càrregues elèctriques presents de diferent polaritat en les parts baixes dels núvols i en la superfície, pot produir-se un arc d’electricitat estàtica a través del qual circulen càrregues i crea un corrent elèctric de gran intensitat que genera lluminositat.
El llamp pot calfar l’aire fins a una temperatura de 30.000 ºC. Això fa que la massa d’aire s’expandisca de forma violenta i genere un so molt potent: el tro. El llamp, en canvi, es produeix a causa de la intensa llum que irradia el llamp.
Quina particularitat té Vilafranca?
La localitat de Vilafranca, a l’interior de Castelló, té una gran particularitat pel que fa a aquests fenòmens elèctrics. És el poble que registra el nombre de llamps més elevat de tot Espanya i multiplica per sis la mitjana de descàrregues elèctriques de tot el país.
Això es deu, fonamentalment, a la singular condició geogràfica del municipi, ja que està en un punt que afavoreix la convergència entre les masses d'aire que arriben de l'interior i les que provenen del litoral carregades d'humitat.