Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ (reemissió)

Òbriguen els sentits, comencen les tempestes

Arriba el bon temps, les temperatures altes i també les tempestes.

Òbriguen els sentits, comencen les tempestes

Amb l’arribada de la primavera, pugen les temperatures i podem escoltar com les tempestes amb llamps i trons cada vegada es fan més habituals. Això no significa que durant l’hivern la nostra oïda no siga sensible a les tronades, sinó que a l’hivern són menys habituals. 

Enguany els primers dies d’abril hem pogut observar ja els primers llamps al nostre territori, i es que amb la primavera, el calfament diürn permet la convecció a l’interior i per tant la formació dels cumulonimbes, i l’arribada dels primers ruixats en forma de tempesta acompanyada d’aparat elèctric.  

El mapa de llamps indica com a l’abril aquests s’intensifiquen sobretot a les zones d’interior, amb més de 2 dies amb llamps de mitjana aquest mes.  

Segons un estudi de Jorge González Márquez sobre la climatologia de les tempestes a Espanya, Alacant es troba entre la mitjana de nombre de tempestes en relació amb la resta de les províncies, València es troba entre els valors mitjans-alts i Castelló entre el grup de territoris amb valors alts. Tot i trobar-se entre la mitjana o per damunt de la mitjana de llamps en relació amb la resta del territori peninsular, a l’hivern en general els valors són baixos a les zones terrestres (màxim 1 dia de llamps al mes) i un poc més elevades a les zones marítimes (amb màxims de 2 dies de llamps al mes a l'hivern). El màxim de dies de tempesta es donen al setembre, tot i que a les muntanyes de l’interior és a l’agost. Cal remarcar també l’hora en què es produeixen, de forma general cap al migdia, a les zones interiors, i al llarg de la vesprada, al litoral, encara que les més matineres són les tempestes que es formen al litoral nord del territori (entre les 5 i les 6 del matí). 

Els contraforts de la serralada Ibèrica són una de les zones amb més dies de tronades (freqüència de 6 dies per mes), tant com els Pirineus. A més a més, les tronades que es produeixen sobre les muntanyes de la serralada de Gúdar i el Maestrat són més fortes. Castelló és la tercera província en densitat de llamps de l'estat. 

Tinguen ben actius els sentits, els primers llamps ja ens han visitat. 

També et pot interessar