Plou més els caps de setmana?
La contaminació podria estar darrere de la causa d'aquest fenomen.
Quina mala sort! Tota la setmana fent sol i quan arriba el dissabte, plou... Segur que moltes vegades haureu dit o sentit aquesta frase... Però és certa? Plou més el cap de setmana? Hi ha alguna explicació física darrere d'això? Ací ho expliquem!
Ja avisem que, des del punt de vista de la física, podria haver-hi una probabilitat més elevada que l'oratge empitjore durant el cap de setmana. Per què? Per les partícules contaminants que produïm entre setmana.
Per a situar-nos, perquè es formen les gotetes d'aigua necessitem, a banda d'humitat, el que s'anomenen nuclis de condensació. Són partícules que es troben en l'atmosfera i a les quals s’adhereix el vapor d'aigua, fet que facilita que es formen les gotes d’aigua. Amb açò, podrem entendre que la contaminació que generem cada dia a les ciutats afecta directament les condicions meteorològiques. De dilluns a divendres, els dies faeners, l'atmosfera s'omple de partícules contaminants en suspensió que poden actuar com a nuclis de condensació. Segons aquesta hipòtesi, el dissabte seria el dia de la setmana en què es registrarien els nivells més elevats de partícules contaminants i, amb condicions d'inestabilitat adequades, podrien contribuir a la generació d'aigua precipitable i a una major probabilitat de pluja. En arribar de nou el dilluns, la setmana s'estrenaria amb una atmosfera neta de contaminació i tornaria a començar el cicle, amb una acumulació de les partícules contaminants, fins al cap de setmana següent.
Com comentem, açò té un cert sentit des de la física. No obstant això, hi ha certa discrepància entre els científics al voltant d'aquesta teoria, i és que encara que no siga un fenomen que es complisca cada cap de setmana, sí que marca una tendència que s’observa des de l'augment de la dependència dels combustibles fòssils (contaminants). Alguns científics sí que han trobat una relació entre els nivells de pol·lució i aquests cicles de pluges, i consideren que el dissabte és un 22% més plujós que la resta. Uns altres, en canvi, no troben una correlació significativa entre els dos fenòmens. A més, també depén d'altres factors, com ara el nivell d'exposició als corrents atmosfèrics de la localitat en estudi, ja que aquestes actuen com a element netejador de l'ambient. No és el mateix la influència que este fenomen podria tindre al Regne Unit que al Mediterrani. Això sí, com a estudi científic no deixa de ser una observació curiosa per a fer-nos reflexionar.