Pluges catastròfiques a Mallorca
Més de 200 l/m² en 5 hores provoquen una avinguda destructiva.
La configuració meteorològica del 9 d’octubre era favorable a les pluges torrencials a Mallorca, encara que altres factors relacionats amb l’ordenació del territori han tingut molt a veure amb la magnitud del desastre. El torrent de Ses Planes, que travessa Sant Llorenç des Cardassar està catalogat com a àrea de risc potencial significatiu per inundació i s’havia construït a la zona inundable en els últims anys.
La situació sinòptica mostra l'existència d'una DANA (depressió aïllada a nivells alts) o gota freda en altura, de manera que les Illes quedaven exposades a la zona de màxima inestabilitat que habitualmente és el marge dret de la pertorbació.
Situació a 5.500 m el dia 9 d’octubre / AEMET
En superfície, una baixa relativa al mar d’Algèria impulsà un flux càlid i humit que assegurà l’alimentació dels núvols. La convergència dels corrents d’aire i l’orografia contribuïren a disparar i fer créixer ràpidament les cèl·lules convectives.
Situació en superfície el dia 9 d’octubre / AEMET
La convecció va ser tan violenta que en el sistema tempestuós creixeren algunes nuvolades per damunt de la tropopausa, que habitualment marca el nivell d’equilibri on els cumulonimbus deixen de créixer. Aquest fenomen, associat a episodis de temps sever (es coneix com a overshooting en anglès) es pot apreciar en la seqüència del Meteosat visible del 9 d’octubre.
Les pluges de més de 200 l/m² caigudes en només 5 hores convergiren des de la serra de Calicant al torrent de Ses Planes que travessa Sant Llorenç des Cardassar, que no pogué assumir el cabal d’aigua: l’avinguda arribà a la població amb tot el seu poder destructiu.