Rècord de temperatura mínima a la Comunitat Valenciana
Avamet ha registrat -26,1 °C al terme municipal de Vistabella del Maestrat.
L'hivern de 2020-2021 passarà a la història de la meteorologia per haver tingut un dels episodis de fred més intens de les últimes dècades a la península Ibèrica. L'arribada d'una massa d'aire d'origen àrtic el dia de Nadal va obrir les portes a una situació de fred intens i persistent, amb registres significativament inferiors a la mitjana al llarg de tres setmanes. De fet, Aemet ha qualificat l'inici d'any com el més fred des de 1954.
La interacció de la massa d'aire freda i seca instal·lada sobre la península amb una massa d'aire més càlida i humida d'origen subtropical va facilitar la formació de la mediàtica borrasca Filomena. Amb bona part del centre, est i nord peninsular coberts de neu, en imposar-se l'anticicló, les temperatures s'han desplomat a valors no observats en dècades. La combinació de neu en terra, cel ras i vent en calma ha afavorit l'excepcional descens tèrmic.
Aquest fenomen ha sigut especialment significatiu al Sistema Ibèric. El passat 12 de gener el termòmetre tocava fons i nombrosos punts registraven entre -15 i -30 °C. A la Comunitat Valenciana diverses planes i valls cobertes de neu van descendir dels -15 °C i el valor més baix va ser registrat a l'estació meteorològica d'Avamet a Arroyo Cerezo, pedania de Castielfabib (el Racó d'Ademús): el termòmetre va mesurar -19,9 °C.
Precisament l'Associació Valenciana de Meteorologia ha donat a conéixer un valor molt inferior mesurat el 12 de gener: els -26,1 °C del Cap del Pla, al terme municipal de Vistabella del Maestrat (Alcalatén). Aquest valor s'ha donat al Pla de Vistabella, plana de més de 25 km² que geològicament es considera un pòlie: una depressió d'origen càrstic que forma una conca endorreica, en la qual l'aigua no té eixida cap a la mar. L'aigua de la rambla del Pla de Vistabella és drenada per un avenc, conegut localment com l'engolidor de la Bassa del Quinyó.
En situacions anticiclòniques es produeixen fortes inversions tèrmiques i l'aire fred, que pesa més, es diposita en planes, valls i fondalades. La singularitat del relleu del Pla de Vistabella, a més de 1.100 metres d'altitud i envoltat de zones més elevades, el converteix en un congelador natural. La instal·lació de dos sensors de temperatura al Pla per part de Pablo Solsona i Raül Agut, socis d'Avamet, ha permés conéixer aquest registre excepcional.
Aquest valor supera, per tant, el rècord oficial de temperatura mínima de la Comunitat Valenciana: els -24 °C registrats a Villena el 17 de gener de 1957. Tot i ser un registre correctament mesurat seguint la normativa de la Organització Meteorològica Mundial, no podrà considerar-se oficial per no haver sigut mesurat per l'Agència Estatal de Meteorologia.
Pel mateix motiu tampoc seran oficials els -35,6 °C registrats a la Vega de Liordes, a la Serralada Cantàbrica, ni els -34,8 °C del Clot de la Llança, als Pirineus, aquest mateix mes de gener. Es tracta, també, de registres mesurats per associacions meteorològiques, formades els últims anys a causa de les limitacions de la xarxa de dades oficial, que no arriba a la majoria de poblacions. L'exemple més clar el tenim a casa nostra amb l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), que està promovent la instal·lació d'observatoris en moltes localitats i paratges singulars valencians on mai s'havien mesurat dades.