Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Tenim sequera a la Comunitat Valenciana?

Mentre algunes parts de la Península pateixen sequera en aquests moments, la situació de la Comunitat Valenciana és, de moment, ben diferent

Nivells d'alerta per escassetat d'aigua a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la qual en la seua majoria està en situació de normalitat
17 de febrer 2022 - 10:22

Quin tipus de sequera tenim a la Comunitat Valenciana?

A la Comunitat Valenciana estem patint en aquests moments una sequera meteorològica, és a dir, simplement no plou. No obstant, en algunes parts de la Península estan patint un dels seus efectes que va més allà i que ací ara per ara no tenim: la sequera hidrològica.

Quina és la situació hidrològica actual al nostre territori?

La sequera hidrològica té lloc quan els embassaments i els cursos d’aigua d’una determinada àrea estan amb una capacitat inferior a l’habitual, posant-hi en perill la situació agrícola o econòmica.

L'embassament de Beniarrés, al Comtat, està al 48% de capacitat, 11 punts per davall de la mitjana

A la Comunitat Valenciana, però, tenim els nostres embassaments al voltant d’un 51%, quasi quatre punts per damunt de la mitjana. Localment, podem observar-hi algunes diferències: l’embassament de Beniarrés, al Comtat, està al 48% (onze punts per davall de la mitjana), mentre que el de Contreras, el més gran de la Comunitat Valenciana, està al voltant d’un 80%.

 

Hem tingut sempre aquesta situació?

Normalment, hem tingut èpoques humides pel que fa a les precipitacions seguides d’unes altres relativament més seques. Com és d’esperar, la quantitat de precipitació acumulada tindrà efectes directes sobre l’estat dels embassaments en un moment donat.

Gràfic de la precipitació interanual. La línia roja indica les quantitats de precipitació mentre que la taronja indica la precipitació anual normal

Analitzant la gràfica, veiem que la línia roja assenyala la precipitació caiguda durant els mesos d’hivern, destacant-hi èpoques amb precipitacions per damunt de la mitjana (èpoques humides) i unes altres per davall de la línia taronja (èpoques seques).

En els últims anys, s’observa que aquesta periodicitat es trenca, tenint màxims i mínims relatius més pròxims. Els estudis mostren un canvi en els períodes de precipitació, acumulant-se en períodes més curts i torrencials i distanciats per èpoques més seques. Per tant, s’esperaria la mateixa quantitat de precipitació però d’una manera molt més desigual i menys aprofitable per al seu ús.  

També et pot interessar