Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Tempesta meteòrica?

La matinada del 30 al 31 de maig la Terra travessarà una zona de l'espai amb gran densitat de partícules cometàries, que podran provocar una gran pluja d'estreles

Pluja de meteors dels Gemínids. Juan Carlos Casado
30 de maig 2022 - 19:10

La matinada del 30 al 31 de maig del 2022 la Terra travessarà una zona de l'espai on trobarem una gran quantitat de partícules deixades pel cometa 73P/Schwassmann-Wachmann 3.

Fotografia per infrarojos del cometa 73P/Schwassmann-Wachmann 3 des del telescopi Spitzer el 2006

El cometa

Va ser el tercer cometa descobert pels astrònoms Schwassmann i Wachmann, que el van descobrir el 1930. És un cometa periòdic cada cinc anys, aproximadament.

Aquest cometa va començar a desintegrar-se el 1995 en tres grans fragments, l'any 2001 es van descobrir més fragments i posteriorment s'han observat una gran quantitat de fragments nous.

Fotografia del cometa Schwassmann-Wachmann 3 l'abril del 2006

Les partícules i els fragments

Les partícules deixades per aquest cometa a l'espai continuen orbitant el Sol i, de tant en tant, la Terra travessa aquestes zones de l'espai, de manera que aquestes partícules penetren en l'atmosfera a gran velocitat i provoquen una pluja de meteors.

Aquest cometa ha generat una gran quantitat de fragments i eixams de partícules, de les quals s'intenta calcular les trajectòries que segueixen. Les estimacions de les òrbites realitzades per l'observatori de París preveuen que la nit del 30 al 31 de maig del 2022, al voltant de les 7:00 hores, hora local nostra, la Terra travessarà una zona densament ocupada per partícules i fragments d'aquest cometa.

Meteor: creat per partícules més xicotetes. Bòlid: creat per partícules més grans

Què passarà?

La quantitat de partícules esperades i les dimensions estimades, que podrien superar el centímetre, fa pensar a especialistes com ara Josep Mara Trigo, de la xarxa d'investigació de bòlids i meteors (SPMN), que poden arribar a observar-se en el moment del màxim fins a 1.000 meteors per hora amb gran quantitat de bòlids, és per això que es considera com una possible tempesta meteòrica o de meteors.

Les partícules entraran a l'atmosfera a velocitats al voltant dels 12 km/s (43.000 km/h aproximadament) i provocaran la destrucció de gran part d'elles pel fregament a les capes més altes de l'atmosfera. D'aquesta manera seran visibles abans de ser polvoritzades com a meteors o bòlids.

Situació prevista de la Terra dins dels eixams de partícules i fragments la nit del 30 al 31 de maig del 2022

Observació

El radiant dels meteors estarà situat entre les constel·lacions d'Hèrcules i de Bootes, que quedaran per davall de l'horitzó en el moment del màxim, a les 7:00 hores, a més a més ja haurà eixit el sol. Tot junt farà que a Europa no hi haja les millors condicions d'observació, però, tot i això, al llarg de la matinada podran percebre's més meteors del que és habitual.

Recordem sempre que són estimacions d'eixams de partícules, de les quals no tenim la mateixa informació que de grans objectes, per tant, els càlculs poden presentar una gran incertesa.

Les estimacions indiquen que aquesta matinada la Terra no només travessarà el núvol de partícules i fragments deixades pel cometa l'any 1995, sinó també les cortines de pols deixades pel cometa els anys 1892 i 1897.

Caldrà mirar de matinada, a simple vista i cap al nord-oest, lluny de la contaminació lumínica i abans de l'eixida del Sol, quan encara tenim el cel ben fosc, i esperar que els núvols no tapen el cel i les previsions orbitals siguen bones.

Veurem finalment què passa. La xarxa d'investigació de bòlids i meteors ha organitzat una campanya internacional d'observació aquesta nit i matinada i esperem poder mostrar fotografies i vídeos els pròxims dies.

També et pot interessar