Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Un vistós remolí a la línia de la nostra costa: el vòrtex costaner mesoscalar

L'increment en la resolució en les imatges de satèl·lit ens permet contemplar este curiós fenomen nuvolós.

Un vistós remolí a la línia de la nostra costa: el vòrtex costaner mesoscalar

Tot i que té  l'aspecte d'una borrasca, és una estructura completament diferent pel que fa a l'origen i als efectes, ja que no està associada a una situació d'inestabilitat atmosfèrica. Es tracta d'un remolí que es genera molt prop de la costa, en nivells baixos i que té un mida entre 50 i 100 km de diàmetre. Se situa, per tant, en l'àmbit de la mesoescala.

 Imatge del Meteosat VHR del dia 4 de juliol 7:05 h

En la gestació d'aquests remolins intervenen els accidents geogràfics litorals i l'orografia submarina: són típics els remolins que es formen al golf de València, com el que mostren les imatges del Meteosat de hui, on també en podem distingir un altre davant el cap de Creus.

El vent en capes baixes en un entorn d'estabilitat i els corrents marins tenen un paper de primer orde en la formació dels vòrtexs costaners, ja que generen nuvolositat a les capes baixes. A causa de l'efecte de la circulació de Langmuir, es produeixen a la superfície de la mar zones de convergència on s'acumulen algues, zooplàncton i productes derivats del cicle vitals dels organismes marins, que poden ser detectades i permeten estudiar la dinàmica marina a mesoescala.

Circulació de Langmuir

Els vòrtexs costaners mesoscalars són, doncs, estructures que obeeixen als fluxos locals que determinen el perfil de la costa, la fricció entre la terra i la mar, els corrents marines i la topografia del fons marí, que a la nostra costa està dominada per canons orientats en perpendicular al litoral. Tot i el seu vistós aspecte, no van lligats a fenòmens adversos i normalment generen només vent dèbil.

També et pot interessar