DANA d'agost 2024

Una DANA d'estiu amb pluges fortes i pràcticament generals: en molts punts de la Comunitat Valenciana vam tindre pluges intenses i fins i tot algunes pedregades, però les pluges més fortes van afectar les Illes Balears

AIORA, DIA 14
Aiora, dia 14
30 d'agost 2024 - 13:54

La primera i única DANA que hem tingut a l'agost ens va arribar just després que la superfície de l'aigua del mar arribara al valor màxim, que enguany ha sigut de 29 °C en la boia del golf de València.

Recordem que els valors elevats de temperatura de l'aigua del mar ajuda al fet que les tempestes siguen més fortes, però no dispara o inicia les tempestes; és un factor que ajuda, però mai és determinant.

TEMPERATURA SUPERFÍCIE AIGUA DEL MAR
TEMPERATURA SUPERFÍCIE AIGUA DEL MAR

Les pluges d'esta gota freda van afectar sobretot les illes Balears, on la torrencialitat i les ratxes de vent fortes van afectar Formentera, Mallorca i, sobretot, el centre de Menorca.

Nosaltres vam tindre pluges en dos actes.

Les primeres tempestes del dimarts 13 d'agost van afectar les comarques de l'interior nord i les muntanyes del nord d'Alacant. En eixe moment, la DANA encara no estava formada i les tempestes es van generar per la falta d'aire fred que entrava pel nord-oest a la península, provocant que les tempestes es desplaçaren des del sud-oest cap al nord-est.

L'OLLERIA DIA 13 D'AGOST
L'OLLERIA DIA 13 D'AGOST
PLUJA REGISTRADA DIMARTS 13 D'AGOST
PLUJA REGISTRADA DIMARTS 13 D'AGOST

A partir de dimecres 14 d'agost, l'aire fred va quedar aïllat damunt de les Balears, on es va generar realment la DANA, que va reactivar algunes tempestes molt fortes.

La circulació de la DANA va fer que les tempestes entraren des del nord cap al sud, i les pluges més destacables afectaren les comarques al sud de la Plana Alta, excepte zones de l'Horta Nord i l'Horta Sud, i de la Ribera.

CORTINES DE PRECIPITACIÓ A L'INTERIOR DELS SERRANS
CORTINES DE PRECIPITACIÓ A L'INTERIOR DELS SERRANS
PLUJA REGISTRADA DIA 14 D'AGOST
PLUJA REGISTRADA DIA 14 D'AGOST

Finalment, els acumulats de precipitació van ser molt irregulars, com és habitual en estes situacions.

Algunes poblacions del Comtat, la Canal de Navarrés, la Marina Alta, la Plana Alta i la Vall d'Albaida van superar els 60 l/m².

A l'altre extrem es troben algunes poblacions del Racó d'Ademús, els Serrans, la Plana d'Utiel-Requena, l'Horta, el Baix Maestrat i la Ribera Alta, on la pluja va passar de llarg.

ESTRATOCÚMULS A MONÒVER, AMB CARACTERÍSTICA MAMMATUS
ESTRATOCÚMULS A MONÒVER, AMB CARACTERÍSTICA MAMMATUS

En conjunt, i tenint en compte la sequera que patim, el balanç de l'episodi és positiu.

Precipitació acumulada en l'episodi
Precipitació acumulada en l'episodi

Els següents vídeos són un balanç de l'episodi, tant a la Comunitat Valenciana com a les Illes Balears, la zona més afectada per les precipitacions intenses.

També et pot interessar

stats