Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Com ha sigut febrer?

Febrer del 2018 ha sigut qualificat com a humit i molt fred.

5 de febrer de 2018, Vilafranca. 23 cm de neu

Després d'un gener que va ser humit i molt càlid, febrer ha sigut també humit, però molt fred. Per a poder qualificar climàticament aquest mes de febrer, es comparen les mitjanes de pluja i de temperatura d'enguany amb les mitjanes de 30 mesos de febrer de referència. En aquest cas, els mesos de febrer entre el 1981 i el 2010.

La temperatura mitjana ha sigut d'1,6 graus inferior a la mitjana de referència. Això implica que haja sigut qualificat de molt fred. Les precipitacions mitjanes acumulades han sigut de 49,5 litres per metre quadrat, que és un 30% superior a la mitjana de referència de 30 anys. Això implica que haja sigut qualificat d'humit. Pel que fa a la temperatura, el caràcter molt fred ha sigut causat per la persistència de temperatures inferiors a la mitjana, més que per una gran onada de fred.

Temperatura mitjana diària de tota la Comunitat Valenciana

Els dies més freds van ser del dia 6 al dia 9, quan es van registrar valors de temperatura mínima que arribaren a -8,3°C a Vilafranca i -7,9°C a Ademús. El dia més càlid del mes va ser el 15, quan es van registrar 25°C a Sumacàrcer i 24°C a Manises. L'anomalia de temperatura ha sigut negativa en tot el territori, amb les anomalies més destacables als observatoris de l'interior de Castelló i de València.

Temperatura mitjana dels mesos de febrer des del 1950 fins al 2018

Pel que fa a les precipitacions, enguany febrer ha trencat la tendència dels últims quatre mesos de febrer, que havien sigut molt secs. Al llarg de febrer ha continuat l'oratge inestable que va començar al final del mes de gener, amb un total de 16 dies de precipitació apreciable.

Pluja mitjana mesos de febrer des del 1950 fins al 2018

El mes va començar amb una nevada generosa a l'interior de Castelló el dia 1, que va continuar amb una nevada també destacable el dia 2 al nord d'Alacant i al sud de València. Les nevades van continuar entre els dies 3 i 7.

Les nevades i el fred han fet que hi haguera molts dies amb el terra cobert de neu. En localitats com ara Vilafranca, Morella i Aras de los Olmos la superfície va estar coberta de neu 13 dies.

Composició d'imatges satèl·lit Terra (MODIS) del dia 3 de febrer on es pot identificar la superfície coberta de neu.

Les localitats amb registres de precipitació més destacable van ser Xàbia amb 129 mm, Gata de Gorgos amb 128 mm i Gandia amb 120 mm.

Els tres primers mesos de l'any hidrològic, octubre, novembre i desembre, van ser molt secs, mentre que els dos següents, gener i febrer, han trencat esta tendència, i han sigut humits.

L'inici de març continuem amb oratge variable i primaveral, amb l'entrada de fronts atlàntics a la península Ibèrica, que deixen les precipitacions més importants al centre i oest peninsulars, amb vent de ponent i temperatures suaus al litoral mediterrani.

Recordeu que tota aquesta informació ha sigut facilitada per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i, en particular, per la Secció de Climatologia de la Delegació de València. www.aemet.es

També et pot interessar