Amb Bizum s'acabarà pagar en efectiu?

La gent ha passat d'estimar-se més pagar amb diners, a pagar amb la targeta de plàstic i ara, amb Bizum, que ja conviu amb la bretxa digital de les persones grans

L'efectiu es desploma
15 de novembre 2021 - 22:11

Cada vegada més, la targeta de dèbit guanya terreny als diners en efectiu. Aquesta és la tendència, com demostren les dades de l'enquesta nacional sobre l'ús de l'efectiu feta pel Banc d'Espanya.

L'any 2020, més de la meitat dels usuaris –el 54%– preferien pagar amb targeta de dèbit, mentre que el 34% utilitzaven diners en efectiu. Un percentatge que dista molt del que es registrava l'any 2014, quan l'efectiu era la preferència per al 80% de la població. Això pel que fa als clients.

Un home paga amb una targeta bancària
Un home paga amb una targeta bancària

Però, si parem atenció al que passa als comerços, l'any 2020, si atenem al mètode de pagament, trobem que el 93 % era amb targetes de dèbit; el 82% ho pagava amb targetes de crèdit i un 50%, mitjantçant el telèfon mòbil.

Una mostra d'aquest funcionament és que la mateixa enquesta revela que el 72% no porta més de cinc monedes (que en la majoria dels casos no superen els 5 euros)... i la gran majoria diu que no ha tingut en l'últim any a les mans un bitllet de 200 euros o de 500 euros.

L'ús del caixer automàtic

Pel que fa a l'ús del caixer automàtic, per al 84% dels enquestats és la forma habitual d'obtindre diners en efectiu. No se li escapa a ningú que, amb la desaparició dels diners en efectiu, també desapareix un hàbit, un costum que predomina en la gent gran, on la bretxa digital ha començat a passar-los factura.

Segons un estudi de la UOC, un 77% de les persones majors de 65 anys a Espanya no són usuàries de la banca digital. I això suposa que estan en risc d'exclusió i vulnerabilitat davant del tancament d'oficines que està produint-se.

Les persones majors necessiten el tracte personal. De fet, per al 83% de les persones majors de 65 anys, l'atenció personalitzada és el canal preferit per a fer les gestions.

Segons un estudi de la UOC, un 77% de les persones majors de 65 anys a Espanya no són usuàries de la banca digital. I açò suposa que estan en risc d'exclusió i vulnerabilitat davant el tancament d'oficines que està produint-se.

Moltes persones no aconsegueixen fer les gestions quotidianes a través d'internet o d'una màquina. Unes necessitats que van en contra de l'estratègia actual de la banca, que ha reduït un 13% les sucursals.

I quan cada vegada és més difícil l'atenció personalitzada, ara també ha arribat una nova manera de pagament, que moltes persones, joves inclosos, no coneixen i altres es resisteixen a utilitzar. Parlem de Bizum.

Una dona paga a la carnisseria amb el mòbil.PNG
Una dona paga a la carnisseria amb el mòbil.PNG

Però què és Bizum?

Bizum és una aplicació espanyola, un sistema de pagament instantani entre particulars i també de compres en comerços. Una nova ferramenta fruit de la col·laboració de la gran majoria de les entitats bancàries del país.

És una aplicació espanyola creada en 2016, propietat de l'empresa Sociedad de Procedimientos de Pago SL, el capital social de la qual es reparteix entre 29 entitats bancàries, que en conjunt posseeixen el 95% de quota de mercat a Espanya. Cap banc no pot superar el 24% de l'accionariat.

En 2019 Bizum va superar els 6 milions d'usuaris i en 2021 va arribar a 15 milions d'usuaris.

També et pot interessar

stats