Francisco Bellver, psiquiatre: "La salut mental el 2030 serà la principal causa de discapacitat"
El vicepresident de la Societat Valenciana de Psiquiatria, entrevistat en 'A la Ventura', ha recalcat que des de sempre en els serveis de salut mental pateixen la falta de mitjans i la població no rep tota l'atenció que necessita
Ho diu l'OMS i ho ha recordat en el programa A la Ventura el psiquiatre valencià i vicepresident de la Societat Valenciana de Psiquiatria, Francisco Bellver: "Parlem de la salut mental només quan es produeixen crims. La resta de l'any no en parlem. I cal recordar que en 2030, segons l'OMS, la malaltia mental serà la principal causa de discapacitat". Així i tot, continua sent tractada "com la germana xicoteta d'altres especialitats sanitàries", conclou l'especialista, per a dir que "tradicionalment hi ha una falta de recursos i inversió en salut mental".
Cal preguntar-se si la ciutadania pot permetre's que aquesta disciplina mèdica patisca –com denuncien els especialistes– l'actual falta de mitjans que travessa. Per a respondre és millor escoltar què diuen les xifres. Segons el treball d'investigació de les periodistes d'À Punt Marta Pascual i Marta Galindo, a la Comunitat Valenciana un 12% de la població pateix algun tipus de trastorn mental, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És a dir, que un de cada deu valencians presenta algun tipus de problema de salut mental, on l'ansietat crònica (6,5%) i la depressió (5%) són els trastorns més freqüents.
Parlar de malaltia mental també és parlar de trastorn mental comú
Com ha explicat Francisco Bellver, "quan parlem de salut mental també estem parlant dels trastorns comuns de tipus emocional", que són els més freqüents.
Cal recordar que segons l'OMS en 2030 la malaltia mental serà la principal causa de discapacitat... i tradicionalment hi ha una falta de recursos i inversió en salut mental".
Amb la pandèmia –continua dient l'especialista– tot ha empitjorat a causa de la convivència a casa i per la falta d'accessibilitat als recursos i a rebre l'atenció necessària. "S'ha disparat la demanda de serveis de salut mental, un increment que se suma a la falta de recursos que arrossega aquesta especialitat des de fa temps", ha explicat Bellver.
Dos parricidis en poc més de dues setmanes
El programa A la Ventura ha buscat l'opinió d'aquest especialista per a trobar respostes als últims parricidis ocorreguts en poc més de dues setmanes. Els dos a la mateixa localitat, Aldaia, a l'Horta Sud. Pel fet que en els dos casos els autors pateixen algun tipus de malaltia mental. A més, al setembre va tindre lloc un altre succés a Montcada, a l'Horta Nord.
Preguntat l'especialista, Bellver ha volgut destacar que aquests són "casos aïllats i poc habituals entre els malalts mentals. Aquests successos són una desgràcia, però no és la norma. El que ocorre és que, quan es produeixen successos d'aquest tipus, com que ocorren en l'entorn familiar, resulten macabres i criden molt més l'atenció. Però són excepcions".
De fet –ha explicat– de tota la violència que existeix, "només el 5% és produïda per malalts mentals amb trastorns mentals greus", però cal recordar –ha dit– que són persones que tenen un risc de dos a quatre vegades major de rebre abusos o violència per part de la població".
Radiografia exprés de l'atenció en salut mental
El portaveu i vicepresident de la Societat Valenciana de Psiquiatria ha fet una radiografia ràpida i aclaridora de l'atenció en salut mental a la Comunitat Valenciana:
- Més llistes d'espera: a més demanda, més llistes d'espera i, en conclusió, actualment hi ha saturació d'un sistema ja prèviament saturat.
- Més pacients en la franja infantojuvenil, degut a la pandèmia.
- Atenció primària: falten psicòlegs. Els metges van saturats pels trastorns comuns de la població. Els psicòlegs ajudarien a descol·lapsar els centres de salut mental.
- Centres de salut mental: falten sobretot psicòlegs. Hi ha saturació dels trastorns comuns, els emocionals. Les llistes d'espera i l'atenció en psicoteràpia són deficitàries. Més psicòlegs permetrien dedicar més temps als trastorns mentals greus.