Yomus, passat i present

La Penya Yomus va nàixer el 1983 per a animar el València. L’any 2015 es va prohibir que entrara al camp del Mestalla, però qui són els Yomus i per què creix la preocupació que tornen al Mestalla

Yomus, passat i present

Després que el grup radical de seguidors del València haja anunciat recentment la intenció de reorganitzar-se i de tornar a les graderies de Mestalla, creix la preocupació en l’afició. El tema ha ocupat l’atenció del programa A La Ventura arran de l’aparició de les primeres persones que han denunciat agressions. És el cas d'Alfredo Soler, un jove de vint-i-dos anys que ha denunciat A La Ventura la violència que va patir en l’últim partit del València CF, diumenge 7 de novembre.

A Mestalla i en altres estadis de futbol europeus està prohibida l’exhibició de simbologia neonazi així com l’entrada de grups violents o que facen apologia de la violència.

Preocupa la presència d'ultres i radicals al Mestalla
Preocupa la presència d'ultres i radicals al Mestalla

Des de fa dècades, els grups radicals han aprofitat la plataforma que els ofereix el futbol per a infiltrar-se en aquelles penyes de l’afició més extremista per a expandir la seua ideologia entre la gent jove.

Històricament han aprofitat els desplaçaments dels equips a altres ciutats i països per a intercanviar tàctiques entre aquests grups. Un fenomen que actualment s’ha vist augmentat amb la nova onada d’ideologia d’extrema dreta.

A la Comunitat Valenciana, aquests grups estan actius des dels anys 80. Ara, en suavitzar-se la pandèmia i les restriccions que se’n deriven, ja han anunciat que volen reorganitzar-se i tornar al Mestalla.

Qui són els Yomus?

La Penya Yomus naix el 1983 per a animar el València de manera organitzada. Molt prompte en el grup s’infiltren sectors de la ultradreta.

A partir dels 90 hi són especialment actius grups neonazis. Els incidents se succeeixen dins i fora de l’estadi de Mestalla. Aquesta radicalització provoca l’escissió del grup.

Un policia intenta controlar un aficionat ultra
Un policia intenta controlar un aficionat ultra

La simbologia feixista està molt present entre els ultres de Yomus que ocupen la zona de la corba nord dins de l’estadi de Mestalla. Des de les grades, fins i tot van arribar a fer apologia de l’assassinat del jove Guillem Agulló.

Incidents el 2017 protagonitzats pels radicals
Incidents el 2017 protagonitzats pels radicals

A partir de 2015 es va prohibir l’entrada dels extremistes al camp de Mestalla. Un punt d’inflexió foren els incidents del 9 d’octubre de 2017, protagonitzats per radicals històricament vinculats als Ultra Yomus. Uns esdeveniments el juí dels quals s’iniciarà d’ací a poc temps i que portarà la violència d’odi davant dels tribunals.

També et pot interessar

stats