Directes
Ara en la televisió
EL PISET

Eduard Farran (consultor): "Alguns haters són professionals pagats, però la majoria són persones amb baixa autoestima, frustracions i narcisistes"

El Benidorm Fest reviscola els haters i Chanel, guanyadora del certamen i representant d'Espanya en Eurovisió 2022, ha abandonat les xarxes per a protegir-se de l'allau de crítiques destructives

El consultor especialista en Comunicació Eduard Farran
02 de febrer 2022 - 18:54

"Per tot el hate que he rebut en Twitter –ha dit Chanel, la representant espanyola en Eurovisió– tanque el compte en aquesta xarxa social". Així ha començat l'espai del programa A la Ventura dedicat als haters. Chanel és l'últim personatge popular que ha alçat un mur de contenció per a protegir-se de l'allau de crítiques destructives, el que arriba de la mà de la notorietat.

La votació del jurat en el Benidorm Fest, que l'ha convertida en la guanyadora del certamen, ha sigut la raó d'aquesta polèmica. Aquesta polèmica que s'ha traslladat a les xarxes, concretament a Twitter.

Un moment de la entrevista amb Eduard Farran / À Punt Mèdia

Què hi ha darrere d'aquest odi?

Cal preguntar-se què hi ha darrere d'aquest odi. Què porta una persona a pensar que pot desfogar-se d'aquesta manera, indiscriminadament, sense línies roges, contra una altra? És una moda on tot s'hi val?

Eduard Farran, professor de l'ESIC i consultor i expert en Comunicació, ha explicat en el programa A la Ventura qui són aquests odiadors professionals. "Efectivament, sí que hi ha haters professionals. De fet hi ha empreses que es dediquen a tindre comptes falsos per tal d'atacar persones, en alguns casos a marques de la competència, amb l'objectiu de rebaixar els seguidors de la competència".

L'anonimat és fonamental. Pocs haters donen la cara, de veritat. Eduard Farràn - Professor de l'ESIC i consultor i expert en Comunicació

Però segons ha explicat Farran, els casos que ens ocupen aquests dies, relacionats amb Eurovisió, són els dels haters "d'anar per casa, fins i tot qualsevol persona pot ser hater sense adonar-se", diu l'especialista.

Segons la seua opinió, en línies generals, "un hater sol ser una persona amb una certa frustració. O amb un moment de frustració molt concret, com el que hem viscut en el Benidorm Fest amb l'acció de Chanel. En altres casos són persones amb baixa autoestima, altres parlen de narcisisme...". L'especialista ha reconegut en el programa que l'anonimat és fonamental. "Pocs haters donen la cara, de veritat". Una situació, que és prou freqüent, i que està obligant moltes víctimes a anar-se'n de la xarxa.

Entre les recomanacions de l'especialista estan des de no fer cas als haters, fins al fet d'"utilitzar la ironia, si eres bo escrivint. I si tens diners, contractes a algú que els contraataque, però pense que aquesta és una guerra perduda. El millor és no fer cas. Això és el que fan les empreses. I si no ho pots suportar, tancar (el compte)".

La primera associació que lluita contra l'assetjament en les xarxes

El 2018 va nàixer Stop Haters, la primera associació espanyola contra l'assetjament en internet, la qual ofereix assessorament tècnic i especialitzat.

La gent del carrer què diu dels haters en Twitter ?

Preguntades algunes persones al carrer per l'equip del programa A la Ventura, això és el que diuen de Twitter els més joves: "Twitter és una jungla. Dona repugnància. La quantitat d'odi, de gent que s'insulta...". Alguns fins i tot creuen que pot afectar l'estat d'ànim. La gent de més edat és de l'opinió que, com que els haters no tenen davant la persona a qui insulten, per això són tan valents. Amb la qual cosa coincideixen amb el que diuen els especialistes.

Una de les persones consultades pensa que "els haters, com que no tenen el feedback de l'altra persona, no coneixen la repercussió que les seues paraules tenen en els altres".

"L'especialista recomana no fer cas als haters, i en cas de saber escriure bé, utilitzar la ironia (al contestar)... El millor -diu- és no fer cas, això és el que fan les empreses, i si no es pot suportar, tancar (el compte)".

Altres famosos que també han abandonat Twitter

Altres famosos ja van abandonar la xarxa temps arrere. Noms com Màxim Huerta, el presentador de Bona vesprada d'À Punt, Dulceida i Javier Ambrossi, cocreador de Paquita Salas, estan entre els afectats.

En el panorama internacional trobem noms de la cotitzada actriu de la sèrie Stranger Things, a més de Millie Bobby Brown, Justin Bieber, Miley Cyrus, Iggy Azalea, Adele i Chrissy Teigen, però són molts més.

També et pot interessar