Falciani: "Per a lluitar contra el frau cal reforçar les lleis i protegir les persones que n'alerten"
L’enginyer en sistemes i expert en la lluita contra el frau, Hervé Falciani, ha assenyalat aquest divendres que, per a combatre el frau financer, cal actuar en dos fronts: reforçant les lleis per a evitar que es produïsca i, al mateix temps, implementar mecanismes per a protegir les persones que alerten o destapen els casos de frau.
Durant una entrevista en el programa A la Ventura de la televisió d’À Punt Mèdia, ha manifestat que en la seua opinió actualment fan falta denunciants perquè "donen l'última solució", i aquestes persones han de tindre una seguretat que pot vindre d'obtenir una compensació econòmica que els permeta proveir-se de mitjans de protecció. Però, al mateix temps, ha reconegut que la solució ideal és aconseguir prevenir el frau mitjançant una legislació eficaç. "Cal millorar les institucions, però en l'àmbit pragmàtic serà més eficient en el curt i mitjà termini que [els denunciants] siguen compensats i protegits en l'àmbit financer", ha puntualitzat.
En el cas concret d'Espanya, opina que "hi ha un problema de dret perquè hi ha vegades que algunes proves no es poden utilitzar per a la llei". Així, defén que, en el cas del frau i la corrupció, caldria canviar la legislació pel que fa a les intervencions i les escoltes i que "d'aquests canvis depén l'èxit contra el frau". Amagar fortunes en paradisos fiscals i evadir impostos és una pràctica més habitual del que sembla. D'això en sap molt Falciani que, aprofitant l'accés a informació protegida que li donava el seu càrrec informàtic en un gegant de la banca mundial, va desemmascarar a 130.000 evasors fiscals en la famosa llista Falciani.
Una llista en la qual apareixia, entre d'altres, la família Botín, però que sembla que no ha sigut suficient per a la Fiscalia Anticorrupció a l'hora de dur endavant la causa que investigava l'excúpula del banc HSBC a Suïssa i deu directius dels bancs Santander i BNP Paribas per blanqueig de capitals i organització criminal. Precisament sobre aquest fet l'informàtic ha explicat en el programa que "el dret va sempre per darrere de la tecnologia" i que aquest és exactament el desafiament que cal abordar en termes de sobirania fiscal.
El problema per a Falciani és que qui fa les lleis, els polítics i les polítiques, desgraciadament tenen molt poca preparació en temes de dret tributari. Un problema que es podria començar a solucionar incloent més gent preparada, sobretot en termes de tecnologia i matemàtiques, en la redacció de la legislació antifrau, ja que "a l'àmbit polític sembla tot més senzill del que és, però hi ha molts matisos" que cal tindre en compte.
Preguntat pel cas concret del rei emèrit, Falciani ha explicat que en aquest tipus de polèmiques "ens oblidem de l'origen" i que cal analitzar les coses sempre amb perspectiva i sense eliminar el context internacional. Segons ell, caldria preguntar-se perquè la investigació cap a Joan Carles I ve de Suïssa mentre que la mateixa justícia suïssa no es mou de la mateixa forma cap a altres figures que mouen centenars o milers de milions, com s'ha mogut cap a l'exmonarca.