Victòria Rosselló, sobre la dana del 29 d'octubre: “La comparació amb un tsunami és molt adequada"

La cap de Meteorologia d'À Punt ha reviscut la dana d'octubre del 2024 en la sèrie documental Alerta roja i ha descrit “com en qüestió de deu o quinze minuts" l'aigua va pujar metres

Com un tsunami, així va arribar l'aigua a l'Horta Sud / À Punt

Alerta roja és la nova sèrie de producció pròpia d'À Punt que analitza els canvis que comporta l’emergència climàtica a la Comunitat Valenciana. El primer capítol aborda la pluja i s'ha enfocat especialment a tractar les característiques i singularitat de la fatídica dana que ha patit la província de València. Sobre el cabal del barranc de Poio, la cap de Meteorologia d'À Punt Victòria Rosselló ha destacat que “l'última dada que es té és la de 2.283 m³/segon, quatre vegades qualsevol gran riu europeu, com ara l’Ebre".

El també meteoròleg d'À Punt Javi Miró, continuant amb la magnitud del cabal de Poio, ha ficat de relleu la confluència entre rambles que es produïa. “Metres més avall se li uneix el barranc de Gallego, que ve de Godelleta, on van caure entre 600 i 700 litres per metre quadrat. I més avall, a l’altura de Torrent, se li ajunta el barranc de l’Horteta, que carrega les aigües de la zona de Torís”. Diu Miró que el Poio arribava a l’Horta Sud “molt, molt carregat: entre 4.000 i 5.000 m³ per segon”.

Com recorda Rosselló, el barranc de Poio creua una de les àrees més poblades del territori valencià “i allí no havia plogut. I eixa magnitud d’aigua anava aigua avall del barranc de Poio, la desembocadura del qual sols té uns deu metres d’amplària”. També diu que “cap habitant d’eixes comarques sabia el que els venia”.

Són les 20:11 hores quan a la ciutadania li arriba l'avís de Protecció Civil, a través de l'alerta telefònica EsAlert. Per a l’Horta Sud ja era massa tard. Victòria Rosselló ho explica: "L’aigua agafà velocitat i gran força, s’encanona. A més a més, el material geològic és molt impermeable; és a dir, no traga gens, tot és una gran avinguda i la comparació del tsunami és molt adequada. Ho mostren perfectament les imatges. Veiem com en qüestió de deu o quinze minuts puja l’aigua metres”.

Un repàs als desastres meteorològics valencians

Esta sèrie documental, al llarg de quatre capítols, a més de parar especial atenció a la dana del 2024, també fa un repàs als fenòmens meteorològics que han marcat la història dels valencians. La sèrie de producció pròpia recopila els fenòmens meteorològics dels últims 35 anys, amb l'ajuda de l’arxiu audiovisual de Canal 9 i d'À Punt. Els quatre programes temàtics portaran per títol: “La pluja”, “Temperatures i altres fenòmens extrems”, “Grans incendis forestals” i “Neu”.

Mira el programa d'Alerta roja dedicat a la pluja ací

També et pot interessar

stats