Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

“És una paella que no fa gust de paella”

Tensió entre els restaurants El Rebost, de Sueca, i Benavent, de Cullera, en l'estrena de la nova temporada de Cartes en joc

Dani Grau i a Ati Muñoz, responsables d'El Rebost (Sueca) a 'Cartes en joc' / À Punt Mèdia

A Dani Grau i a Ati Muñoz els agraden els fogons, la tradició, beure de les arrels i també portar-la un poc més enllà. Ells dos són els responsables del restaurant El Rebost de Sueca (Ribera baixa), que el 2022 va guanyar el Concurs Internacional de Paella. En la seua participació en l'estrena de la nova temporada de Cartes en joc, els dos han pogut experimentar la tensió que es genera quan es tracta de valorar els plats cuinats per altres, sobretot, quan el plat qüestionat és la paella valenciana. 

En esta primera entrega, tres restaurants de la Ribera Baixa s’enfronten al guardó al millor restaurant de tradició familiar de la comarca. El Rebost (Sueca), la tasca Mitxula (Cullera) i el restaurant Benavent (Cullera). Els tres cuiners són dos valencians i un madrileny. La interacció entre els dos valencians ha fet pujar la tensió, per a sorpresa del madrileny que no acaba d’entendre per què dos valencians s’enfronten.

Inici de la tensió

Tot va començar quan José Crespo i Verónica Benavent, del restaurant Benavent, van anar amb Jorge Fito i Valentina Ponce (tasca Mitxula) a provar i jutjar la cuina d'El Rebost (Sueca). En arribar al local, a José Crespo li va eixir ben prompte la vena competitiva i va començar a valorar les paelles de Sueca abans de provar la d'El Rebost, amb comentaris del tipus “l’arròs a Sueca el fan bullit”. En tastar la paella valenciana d'El Rebost va criticar la presència de socarrat i de romer, entre altres comentaris negatius que, fins i tot, van sorprendre els responsables de tasca Mitxula. 

Li arriba el torn al restaurant Benavent

En una jornada posterior, va arribar el torn de jutjar al restaurant Benavent i fins allí van acudir els responsables dels altres dos restaurants participants. Dani portava un objectiu clar: tastar la paella valenciana del restaurant Benavent. En provar-la, el cuiner d'El Rebost va dir a la resta de comensals i sense pèls en la llengua: “És una paella que no fa gust de paella”. Ha continuat dient: “No sé si el brou és industrial”. 

Arribat eixe punt tant delicat, el també cuiner i conductor del programa, Jordi Garrido, decideix anar corrents a la cuina per a preguntar com fan el caldo. Un dels cuiners del restaurant Benavent li ha explicat a Garrido que tenen tres hores bullint un caldo amb ossos i verdures, i quan Garrido ha comentat en taula el que li havien dit, Dani (El Rebost) li ha contestat: “Bo, eixes tres hores no donen el resultat que haurien de donar”. I per a rematar ha dit a l’equip de Cartes en Joc: “Està paella no és digna d’una arrosseria; no estava a l’altura, no estava al nivell i les coses s’han de dir”. La situació, carregada de molta tensió, ha acabat fent plorar un dels cuiners del restaurant Benavent. 

Els propietaris d'El Rebost busquen connectar-se amb les arrels ja des de la vivenda que ocupen a Sueca, una antiga casa modernista en el centre de la localitat. Al matrimoni li ha guanyat la seua passió pels fogons, perquè els seus orígens professionals no tenen res a veure amb la cuina. Dani Grau ve del món de l’educació física, mentre que Ati Muñoz és una enginyera tècnica en disseny industrial que actualment és la cap de sala i la gestora de xarxes del restaurant.  

En El Rebost fem la cuina d’ací com l’hem mamat des de xicotets... Utilitzem un arròs de proximitat, sense fertilitzants químics, pollastre camperol i verdures de l’hortaDani Grau - Gerent i cap de cuina de El Rebost

Com explica Dani, els seus besavis materns ja es dedicaven a l’hostaleria i d’ells li ve la força: “Fem la cuina d’ací com l’hem mamat des de xicotets. L’hostaleria em recorda al meu avi, qui encara és el meu referent, perquè m’he criat amb ell a un restaurant que teníem”. La parella, respectuosa amb les tradicions i amb ganes d'aprendre i innovar, està enfocada en el seu plat estrela, la paella valenciana. I per a fer-la, Dani explica que “utilitzem un arròs de proximitat, sense fertilitzants químics, pollastre camperol i verdures de l’horta”. 

El programa Cartes en joc reprén el seu format, fonamentat en descobrir noves opcions de restauració a les valencianes i valencians enamorats de la gastronomia local. El programa juga a confrontar diferents establiments, dels quals es valora l’espai, la cuina, el menjar, el servei i el preu.

Mira el programa sencer per a conéixer quin restaurant té el millor arròs de la Ribera Baixa

També et pot interessar