Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Concepción Aleixandre Ballester

Doctora ginecòloga, mestra, científica, activista... Concepción Aleixandre Ballester va ser una de les primeres dones llicenciades en Medicina a València.

Mural de Concepció Aleixandre Ballester creat per Virginia Bersabé al CEIP Rodríguez Fornós de València, part del projecte Dones de Ciència de la Universitat Politècnica de València i Las Naves / UPV
30 de març 2021 - 12:12

Concepción Aleixandre Ballester (1862-1952) va ser una de les primeres dones espanyoles llicenciades en medicina, i una de les dos primeres dones que va cursar la carrera a la Universitat de València. Per aconseguir matricular-se, va haver de demanar un permís especial al rectorat, ja que l’accés a l’ensenyament superior en igualtat de condicions no va aprovar-se fins a l’any 1910. Abans d’estudiar medicina, havia estudiat magisteri a l’Escola Normal Femenina de València. 

Després de llicenciar-se, l’any 1889, va traslladar-se a Madrid. Va aconseguir una plaça de metgessa titular a l’Hospital Princesa i va treballar com a doctora a l’Hospici Provincial. També va obrir consultes privades on cobrava als pacients en funció dels seus recursos econòmics, atenent moltes dones sense recursos de manera gratuïta.

Anunci al diari 'La Época' (8 de gener de 1890) / Biblioteca Nacional d'Espanya

La doctora Aleixandre Ballester va ser una pionera en la ginecologia i la defensa de la salut reproductiva de les dones, i la primera dona admesa en la Societat Ginecològica Espanyola. A més de l’assistència a hospitals i consultes, va fer treballs d’investigació i recerca, arribant a patentar uns pessaris metàl·lics per corregir el descens de la matriu l’any 1910. La seua invenció tractava de corregir els inconvenients higiènics del pessari de cautxú del ginecòleg francés Amédée Dumontpallier i va servir de base per a posteriors investigacions i invencions. L’Oficina Espanyola de Patents i Marques conserva els esquemes d’aquesta invenció.

Part de la patent de Concepción Aleixandre / Oficina Espanyola de Patents i Marques

També va fer una tasca essencial creant i dirigint campanyes per a la higiene de dones i menors. Des del Comité Femení d’Higiene Popular, participant en congressos i impartint conferències o escrivint articles per a revistes científiques, va consagrar-se com una de les divulgadores més importants del seu temps

A més, va ser una activista feminista i sufragista, que participà en nombroses organitzacions que defensaven els drets de les dones i la seua participació en la ciència i la medicina. Entre d'altres, va ser una de les sòcies fundadores del Lyceym Club Femenino, amb María de Maeztu o Victoria Kent, o de l’Associació de Metgesses Espanyoles.

També et pot interessar