Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

01.02.2021 | L'impacte psicològic de la pandèmia en els professionals sanitaris

'El Dia À Punt' ha arreplegat el testimoni d'infermers afectats psicològicament després de lluitar en primera línia contra la pandèmia.

Depressió, ansietat, atacs de pànic, símptomes d'estrés posttraumàtic... Quasi un any després que apareguera, la pandèmia de la Covid-19 està ressentint la salut mental dels professionals de la sanitat. Jornades maratonianes, sobrecàrrega assistencial, tensió per la incertesa o l'impacte emocional de viure situacions mai experimentades abans.

Com afecta la pandèmia la salut mental dels sanitaris? Aquest ha sigut el tema principal que aquest dilluns ha abordat el magazin radiofònic 'El Dia À Punt'. Així, hem pogut sentir el testimoni d'un infermer de l'Hospital La Fe de València que actualment està de baixa per ansietat i estrés posttraumàtic, una afecció que se li manifesta a través "d'imatges, malestar, ganes de vomitar, ganes de plorar, pel fet d’anar conduint i haver de parar per l'ansietat...", ens ha explicat el jove.

Sobre l'actual pressió hospitalària, opina que la gent “no entén que no només es necessiten llits, també es necessiten professionals. Estem fent molts torns, hem acabat l’any amb més de cent hores extres, hem arribat a un punt de molt d’estrés en què la gent està morint, i tot això també va pesant”. I després, lamenta, "he passejat pel riu i he vist la gent sense mascareta".

Un altre infermer, que va treballar a l'Hospital General de València, ens ha relatat un dels dies més durs en la seua lluita contra la pandèmia: “Estàvem a l’UCI i hi havia un pacient que durant el canvi de torn es va posar molt malalt i s’havia d’entrar, sí o sí, o es moria. En eixe moment no hi havia EPI i les mascaretes estaven racionades. O entre sense l’equip i m’arrisque a contagiar-me, o em quede a veure’l morir.”

Clarament afectat, ens ha explicat: "Hi ha gent que el passa com un constipat, però alguns moren i altres es queden impedits de per vida. Això fa molta por. O simplement, quan veus en un llit algú de la teua edat i penses, aquest podria ser jo", pensaments que "et persegueixen contínuament, i que al final desgasten molt".

4 de cada 10 professionals sanitaris amb símptomes de depressió

Fa unes setmanes, un estudi elaborat per la Unió Sanitària Valenciana, una plataforma que coordina deu col·legis de professionals sanitaris, revelava que vora 4 de cada 10 professionals tenia símptomes de depressió per l'evolució dels contagis. Un 44% se sentien estressats, i més del 70% va desenvolupar símptomes d'estrés posttraumàtic després de l'estiu.

Els professionals sanitaris estan entrenats per a viure situacions d'estrés però, segons el degà del Col·legi de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, Francisco Santolaya, "el problema és quan la situació d'estrés és mantinguda, en un estat d'alerta constant. Això produeix un esgotament biològic i psicològic".

A més, afegeix el també president de la Unió Sanitària Valenciana, "hi ha la sensació de perill que tenen de ser ells mateixos els transmisors per a la seua família o companys". Per últim, conclou, cal afegir "el sentiment de ràbia" pel fet de pensar que "ens estem jugant la vida i, en canvi, les persones actuen de manera inconscient".

També et pot interessar