La Pasqua més amarga de la família Beresaluze de Novelda

El matrimoni, que emmagatzemava a casa quantitats importants de diners en metàl·lic provinents d'un banc de Suïssa, va patir a sa casa un assalt d’una crueltat inusitada

El crim dels Beresaluze en 'L'hora fosca' / À Punt Mèdia

Corria la Pasqua del 2010. En passar el dilluns pasqüer comença la setmana laboral i les persones tornen a la faena. Aquell dimarts semblava un dia qualsevol, però no per al personal que treballava a la finca ‘Y mas’ de Novelda (Vinalopó Mitjà). Les dones de la neteja fan un descobriment que mai no oblidaran. 

En entrar a la casa, davant dels seus ulls tenen els cossos de Paco i Susana, els propietaris. Paco Beresaluze és un important empresari del marbre. Els cossos apareixen massacrats a la finca familiar, ubicada al paratge de la Serreta.  

Mariano Beltrà, alcalde de Novelda (2007-2011) ha explicat a l’equip de L’hora fosca que va ser la Policia Local qui el va informar del succés, de la mort de Paco i Susana. “Era un matrimoni d’una posició econòmica rellevant i una família molt coneguda, dedicada al negoci del marbre”. L’alcalde encara no s’ha pogut llevar aquelles imatges que va veure en acompanyar la policia al lloc dels fets: “la visió en entrar al saló era dantesca. Feia por. Semblava que havíem entrat en una carnisseria”, ha dit Beltrà.

Reixa de la finca familiar
Reixa de la finca familiar / À Punt Mèdia

L’empresari era propietari de Bermarmol, una de les empreses pioneres d’exportació de marbre de Novelda, la qual havia venut tres anys arrere. L’empresa havia donat faena a generacions de novelders des dels anys 60. Havia arribat a tindre 400 treballadors a càrrec seu. “Ell era propietari de pedreres, d’una factoria… i solia pagar als treballadors en metàl·lic”, ha dit a l’equip de L’hora fosca Juan Carlos Pérez Gil, periodista del diari Información.

Segons ha reconegut davant les càmeres la policia que es va fer càrrec de la investigació, “la família en el moment dels fets disposa de molts diners, que guarda en un banc a Suïssa i, periòdicament, porta metàl·lic des d’aquell país. Per això sempre hi ha molts diners en metàl·lic a la casa”. I sembla que algú ho sabia.  

“Excés de violència en tots els sentits”

En arribar l’equip d’investigació adverteix que la vivenda està “totalment destrossada, el mobiliari tot trencat…”. La policia va observar un “excés de violència en tots els sentits”. Juan Carlos Pérez Gil, periodista del diari Información, ha recordat el moment en què van arribar els familiars: “l’escena era aterridora”. La parella té tres fills. L’empresari Beresaluze era un bon comercial, que havia sabut guanyar-se al mercat europeu, segons el periodista.

Juan José Blanco, tinent de la Guàrdia Civil de la Unitat de Policia Judicial d’Alacant, ha contat també les primeres impressions a la vista dels fets: “Crueltat i violència amb les víctimes”. El primer pensament és que es tracta d’un robatori. 

Imatge del forat que van fer els lladres per a entrar a la vivenda
Imatge del forat que van fer els lladres per a entrar a la vivenda / À Punt Mèdia

La finestra de grans dimensions ubicada al frontal de la casa mostra als investigadors el forat perpetrat pels intrusos per l’impacte d’un projectil, per a poder accedir a la vivenda. L’empresari, com s'ha explicat a l'equip de L'hora fosca, mostra “puntades a l’esquena i colps d’una violència inusitada. Sembla que volien extraure-li informació”. La dona evidència “moltíssims colps en la cara i en el cap”, ha explicat el tinent de la Guàrdia Civil, Juan José Blanco. En la seua opinió, les ferides infligides al matrimoni van causar un patiment insuportable. “Si buscaven diners no era necessari arribar a aquests extrems”. 

La caixa d’estalvis està oberta i buida. “Tots els caixons de la casa mostren desordre i recerca de diners, almenys és el que sembla”, ha explicat Blanco. Comencen a aparéixer les primeres pistes: el casquet d’una arma i la sang d’un dels assaltants. A partir d’aquest moment, l’equip d’investigació comença a fer avanços importants. Diversos testimonis parlen d’un Mercedes color gris vist als voltants, aquell Dilluns de Pasqua. En aquest moment tot el món, per als investigadors, és sospitós: els tres fills, els amics, els treballadors…

 

El desenllaç del cas, a L'hora fosca:

També et pot interessar

stats