Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Alboronía (pisto andalús)

Fàcil
45 minuts
4 persones

Viatge a Andalusia

Alboronía (pisto andalús)
12 de desembre 2023 - 20:05
  • 260 g de carabassa groga
  • 150 g d’albergina
  • 150 g de pimentons verds
  • 150 g de tomaques
  • 150 g de carabasseta
  • 150 g de moniato
  • 2 cebes
  • 1 carlota
  • 4 ous
  • Oli OVE
  • Pebre roig
  • Canella
  • Vinagre de xerés
  • Sal
  1. Tallem les albergines, les salem i les reservem.
  2. Tallem la ceba i el pimentó i ho sofregim.
  3. Hi incorporem el moniato, la carlota i la carabassa.
  4. Rentem les albergines i les afegim a la paella.
  5. Hi icorporem la tomaca trossejada.
  6. Hi afegim el pebre roig i la canella i un raig de vinagre.
  7. Quan estiga quasi cuit, hi afegim la carabasseta a daus.
  8. Ho servim acompanyat d’un ou caigut.

Tradició andalusí

L’alboronía és un plat d'origen andalusí. Es tracta d'una samfaina en la qual la carabassa i l'albergínia són els ingredients amb més presència, que es condimenten amb pebre roig i se’ls sol afegir vinagre. Hi ha qui diu que esta recepta és la precursora del pisto manxec. Actualment, es prepara i menja durant tot l'any, però abans era pròpia dels divendres de Quaresma.

N’hi ha que prescindeixen de l'albergínia o que hi incorporen cigrons o creïlla, i també és comú afegir-li un polsim de canella (molt típica de la cuina àrab. En este cas nosaltres li posem també uns codonys. En el que sí que solen coincidir tots és que, com a bon pisto, l'acompanyament perfecte en el plat són uns ous caiguts o ous fregits.

Receptes fàcils Receptes vegetarianes

També et pot interessar