Alboronía (pisto andalús)
Viatge a Andalusia
Hui portem un pisto molt típic per la banda d’Andalusia. Té un nom molt bonic i es diu alboronía. Existixen tantes versions d'aquesta recepta com mans que la preparen
Pren nota de la versió Morera!
Ingredients
- 260 g de carabassa groga
- 150 g d’albergina
- 150 g de pimentons verds
- 150 g de tomaques
- 150 g de carabasseta
- 150 g de moniato
- 2 cebes
- 1 carlota
- 4 ous
- Oli OVE
- Pebre roig
- Canella
- Vinagre de xerés
- Sal
Elaboració
- Tallem les albergines, les salem i les reservem.
- Tallem la ceba i el pimentó i ho sofregim.
- Hi incorporem el moniato, la carlota i la carabassa.
- Rentem les albergines i les afegim a la paella.
- Hi icorporem la tomaca trossejada.
- Hi afegim el pebre roig i la canella i un raig de vinagre.
- Quan estiga quasi cuit, hi afegim la carabasseta a daus.
- Ho servim acompanyat d’un ou caigut.
Tradició andalusí
L’alboronía és un plat d'origen andalusí. Es tracta d'una samfaina en la qual la carabassa i l'albergínia són els ingredients amb més presència, que es condimenten amb pebre roig i se’ls sol afegir vinagre. Hi ha qui diu que esta recepta és la precursora del pisto manxec. Actualment, es prepara i menja durant tot l'any, però abans era pròpia dels divendres de Quaresma.
N’hi ha que prescindeixen de l'albergínia o que hi incorporen cigrons o creïlla, i també és comú afegir-li un polsim de canella (molt típica de la cuina àrab. En este cas nosaltres li posem també uns codonys. En el que sí que solen coincidir tots és que, com a bon pisto, l'acompanyament perfecte en el plat són uns ous caiguts o ous fregits.