Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Almussafes vs. xivito (duel d'esmorzars)

Fàcil
25 minuts
4 persones

Una elecció difícil

Almussafes vs. xivito (duel d'esmorzars)
28 de setembre 2023 - 20:05

Per a l'almussafes:

  • 2 cebes tendres
  • Sobrassada ibèrica en budell
  • 7 llesques de formatge semicurat
  • Pa de poble
  • Oli OVE
  • Sal

Per al xivito:

  • 5 tallades de llomello de porc
  • Formatge gouda o emmental
  • 6 llesques de bacó
  • 2 ous
  • 1 tomaca
  • Encisam
  • Maionesa
  • Pa de poble
  • Pebre negre
  • Sal
  1. Sofregim la ceba fins que es caramel·litze.
  2. Omplim el pa amb la sobrassada, el formatge i la ceba.
  3. Torrem a la planxa el llomello, el bacó i l’ou caigut.
  4. Obrim el pa i l’untem amb maionesa.
  5. Hi incorporem el llomello i el bacó.
  6. Hi disposem la tomaca i l’encisam.
  7. Ho rematem amb el formatge i l’ou fregit.
  8. Servim els entrepans amb cacaus i tramussos.

La seua història

Cada un d’estos entrepans té una o diferents històries al voltant de la seua creació o naixement. Per una banda, es conta que l’almussafes es va crear per a satisfer la fam dels enginyers de la Ford que residien a l’Hotel Astoria de València. També es conta que l’inventor va ser el mític Ramón Martínez Arolas, propietari del restaurant Don Ramón de València. També hi ha qui diu que l’almussafes el va inventar un de Benifaió.

Respecte al xivito, totes les fonts coincideixen que es tracta d’un entrepà d’origen uruguaià. El seu nom pareix provindre del fet que es tractava d’una versió o alternativa als entrepans de carn de chivo (cabrit) que es feien. També hi ha qui diu que és un invent d’un cuiner uruguaià de nom Xavi, que va ser batejat com Xavito. El que ningú sap explicar és com un entrepà d’origen uruguaià va acabar arrelant exclusivament a València.

Receptes valencianes Receptes amb carn