Arròs brut de la Ribera Baixa
Tot verdura
Cuinem un arròs brut de la Ribera del Xúquer. No es deixeu enganyar pel nom, ja que els plats tradicionals en què foren profitosos ja era prou. I aquest ho és.
No oblideu els ingredients:
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 250 g d’espinacs
- 400 g de faves tendres
- 4 carxofes
- 4 garbetes d'alls tendres
- 2 tomaques
- Julivert
- Pebre roig dolç
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Ofeguem els alls tendres, les carxofes i les faves.
- Hi afegim el pebre roig i la tomaca i sofregim el conjunt.
- Ho cobrim amb aigua i hi afegim el julivert i el safrà.
- Ho deixem coure uns 10 minuts.
- Ho rectifiquem de sal i hi incorporem l’arròs.
- Ho deixem coure uns minuts i, quan queden 5 o 6 minuts, hi afegim els espinacs.
- Ho deixem reposar.
Un nom peculiar
Aquest plat es coneix com arròs brut pel color fosc que deixen les carxofes i les verdures en el caldo. Este color, que també es transmetia a l’arròs, s’obtenia principalment quan es cuinava en una olla de ferro. Passa el mateix que amb la paella de faves i carxofes quan es fa amb un calder de ferro, un material que accentua l’oxidació i que fa que estes paelles isquen d’un color negre-verdós.
Actualment, el color del plat ja no té tant a vore amb el nom, ja que el cuinem amb olles o cassoles d’altres materials, i més si reduïm l’oxidació de les carxofes reservant-les amb llima o julivert. Però la recepta ha quedat així, amb este nom, i continua sent un arròs boníssim.