Arròs de carxofes, tonyina i romesco

Fàcil
1 hora
2 persones

Una combinació explosiva

Arròs de carxofes, tonyina i romesco
Arròs de carxofes, tonyina i romesco
28 d'abril 2024 - 20:05

Cuinem un arròs de carxofes, tonyina i romesco. Un més per a la llarga llista d'arrossos que hem fet a La cuina de Morera, que podria ser infinita.

Pren nota!

  • 200 g d'arròs
  • 250 g de tonyina fresca
  • 1 sépia
  • 1 tomaca 
  • 1 carxofa
  • 3 alls
  • Pebre roig dolç 
  • Caldo de peix 
  • Sal

Per al puré de carxofa: 

  • 4 carxofes 
  • 1 llima

Per al romesco: 

  • 3 alls
  • 1 tomaca 
  • Ametles senceres crues
  • Vinagre
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Per al romesco, daurem les ametles i els alls.
  2. Hi afegim la tomaca i vinagre, ho triturem i ho reservem.
  3. Bollim les carxofes i la llima i les triturem.
  4. Colem el puré i el reservem.
  5. Cobrim la tonyina amb sal durant 30 minuts.
  6. La rentem, la sequem i la reservem en oli.
  7. Fregim la sépia tallada xicoteta.
  8. Hi afegim all, pebre roig i la tomaca.
  9. Hi incorporem el caldo i l’arròs, i ho deixem coure.
  10. Servim el puré i l’arròs.
  11. Ho acompanyem de carxofes a la planxa.
  12. Ho acabem amb la tonyina i romesco.

Nutrició: l'arròs

Per una banda, l'arròs és ric en carbohidrats i baix en greixos, i és una bona font d'energia. A més, conté nutrients com vitamines del grup B i minerals com el fòsfor i el magnesi. L’arròs ha tingut un paper crucial en la mitigació de fams i crisis alimentàries al llarg de la història mundial. Però, com que té un índex glucèmic alt, pot elevar els nivells de sucre en l'organisme i causar a llarg termini malalties com la diabetis, ja que és un dels aliments que es converteixen en sucre en la sang. Un estudi realitzat per l'Escola de Salut Pública de Harvard va demostrar que menjar més de cinc porcions d'arròs blanc a la setmana està associat amb un major risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Si volem menjar arròs cada dia, seria recomanable:

  • Alternar entre varietats o incloure amb major freqüència l'arròs integral, que té més proteïna i fibra que l'arròs blanc, i que no aparega en més d’una menjada al dia. Acompanyar-lo durant el dia de vegetals, fruita seca, llegums o llavors, per a completar les seues proteïnes. 
  • Evitar combinar-lo amb altres carbohidrats i intentar que, malgrat que el mengem amb freqüència, que no siga el protagonista de la nostra dieta.

També et pot interessar

stats