Arròs de fava pelada
Una recepta originària del poble de Polinyà de Xúquer
L’arròs és l’ingredient principal i base de la majoria de les nostres receptes tradicionals. En aquest cas cuinarem una recepta originària del poble de Polinyà de Xúquer, a la Ribera Baixa, una fenollada que és tot un exemple de cuina d'aprofitament i que, a més, porta tots aquests ingredients:
Ingredients
- 250 g de fava pelada
- 250 g d'arròs
- 250 g costelles de porc
- 1 tomaca
- 1 ceba tendra
- 1 all
- Oli d'OVE
- Aigua
- Pebre roig dolç
- Sal
Elaboració
- Posem a remulla la fava pelada la nit prèvia. En una olla daurem la carn i la reservem.
- En el mateix oli, ofegue la ceba tallada molt fina i hi afegim les faves pelades.
- Hi incorporem l’all picat i removem bé.
- Hi afegim el pebre roig dolç i, seguidament, la tomaca triturada.
- Deixem que s’ofegue bé.
- Hi afegim l’aigua i la carn i cuinem a foc mitjà durant 25 minuts, aproximadament.
- Quan estiga la fava ablanida i comence a tindre una consistència una mica espessa, rectifiquem d’aigua i de sal i hi afegim l’arròs.
- Cuinem 15 minuts a foc suau i removent perquè no s’apegue al fons.
- L’arròs, en els minuts finals, començarà a espessir-se molt per l’acció de la fava i del midó de l'arròs.
- Transcorreguts els 15 minuts, ja estarà llest per a emplatar.
Origen del plat
Encara que aquest plat és típic de Polinyà del Xúquer, també és dels pobles de la Marina com Xàbia o Jesús Pobre. Segons on ens situem, li posen o no carn o verdura. De vegades també xafen les faves una vegada cuites i en el caldo espés couen l’arròs, però el més important és que quede una elaboració espessa i amb tot el sabor de la fava.
Antigament, aquest plat solia fer-se per als llauradors i l'elaboració es feia al migdia, per a menjar-se’l a temperatura ambient i recuperar calories en arribar a casa de nit.