Arròs al forn amb panses i cigrons
Per a Setmana Santa
Fem una cassoleta molt popular: un arròs al forn amb panses i cigrons. És un plat molt tradicional a la comarca de l’Horta Sud per Setmana Santa, però que es fa al llarg de tot el nostre territori.
Necessitem:
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 200 g de cigrons cuits
- 150 g de panses de Corint
- 1 l de caldo de verdures
- 2 tomaques madures
- 1 cabeça d’alls
- Safrà
- Oli OVE
- Pebre roig
- Sal
Per a l’ensalada malaguenya:
- 100 g d’abadejo dessalat
- 2 creïlles bollides amb pell
- 2 ous durs
- 1 taronja
- 1 ceba morada
- Olives negres amb pinyol
- Oli OVE
- Vinagre
- Sal
Elaboració
- Posem les panses a remulla.
- Sofregim la cabeça d’alls i la reservem.
- Hi afegim el pebre roig, la tomaca i les panses i els cigrons, i ho sofregim.
- Hi incorporem l’arròs, repartint-ho bé, i el safrà.
- Hi aboquem el caldo i alcem el bull.
- Hi afegim els alls de nou i ho rectifiquem de sal.
- Ho enfornem a 220 °C durant 35 minuts.
- Escaldem l’abadejo i el deixem refredar.
- Tallem les creïlles a rodanxes i els ous a quarts
- Hi afegim la taronja a rodanxes, la ceba i les olives.
- Ho adobem amb vinagre, oli i sal.
La cuina de Setmana Santa
Cada regió té els seus plats de Setmana Santa, amb la qual cosa es conforma un gran receptari tradicional al respecte. El factor comú de tots ells sol ser l’absència de carn, la presència de verdures i l’ús de l’abadejo. Per exemple, hem acompanyat aquest arròs amb una ensalada malaguenya, que és típica també de Setmana Santa en aquella terra.