Arròs al forn de tonyina amb crosta
De la Safor
Aquesta curiosa recepta ens arriba de la comarca de la Safor. La va recollir Paco Alonso en un llibre molt interessant anomenat La cuina de les Comtesses, on va ajuntar 12 dones no professionals, 12 meravelloses ames de casa de la Safor, perquè li transmeteren tota la seua saviesa gastronòmica.
Necessitem:
Ingredients
- 400 g d’arròs
- 300 g de tonyina de sorra
- 3 tomaques
- 1 pimentó
- 200 g de fesols de careta
- 200 g de garrofó
- 1 l d’aigua
- 4 alls
- 150 ml d’oli OVE
- 8 ous
- Mantega
- Pebre roig dolç
- Safrà
- Sal
Elaboració
- Posem la tonyina a remulla durant 2 hores.
- Sofregim la tonyina, el pimentó i els alls.
- Hi incorporem el pebre roig i els fesols.
- Hi aboquem l’aigua i el safrà i ho deixem coure 30 minuts.
- En una cassola, posem l’arròs, la tonyina i les verdures colades.
- Hi aboquem el caldo i ho enfornem a 200 °C durant 30 minuts.
- Traiem la cassola i hi disposem la mantega i els ous.
- Ho posem a gratinar fins que es forme la crosta.
Ves amb compte amb la tonyina
És important tindre en compte que la tonyina pot contindre mercuri. Com més gran siga el peix, més alts seran els nivells de mercuri. La tonyina en oli se sol elaborar amb peixos més xicotets, i per això el seu contingut en mercuri serà menor. El mercuri és un metall pesant que pot ser perjudicial per a la salut, especialment per a xiquets, dones embarassades i dones amb intenció de tindre fills.