Arròs de gall de Sant Pere
Tot i el nom, és un peix
Ingredients
- 1 gall de Sant Pere d’1 kg aprox.
- 10 gambes mitjanes
- 1,5 l de caldo de peix
- 150 g de favetes baby
- 350 g d’arròs
- 1 tomaca
- 2 alls
- Pebre roig dolç
- Safrà
- Oli OVE
- Sal
Per a la muselina d’all:
- 150 ml d’oli de gira-sol
- 2 alls
- 2 ous
- Sal
Elaboració
- Separem els lloms del peix i en fem 4 filets.
- En una paella, marquem la gamba sencera i la reservem.
- Hi marquem els filets de peix pel costat de la pell i els reservem.
- Hi sofregim les favetes i hi afegim uns alls picats.
- Hi agreguem el pimentó roig i la tomaca ratllada.
- Hi incorporem l’arròs i el sofregim una miqueta.
- Hi aboquem el caldo de peix i ho deixem coure durant 18 minuts, aprox.
- Per a la muselina, fem un allioli amb els alls, un rovell d’ou, un ou sencer, sal i oli.
- Muntem la clara d’ou i la mesclem amb l’allioli.
- Quan falten 5 minuts perquè s’acabe de coure l’arròs, hi incorporem els filets de peix amb la pell cap amunt i les gambes.
- Deixem l’arròs reposar i servim la muselina per a acompanyar.
La llegenda del gall de Sant Pere
Es conta que a Sant Pere li van reclamar els impostos que exigien als habitants de Roma, i com que no tenia diners, va clavar la mà en l'aigua i va traure un peix. Li va obrir la boca, en va traure una moneda i amb ella va pagar els impostos reclamats.
Aquest peix es va fer molt famós a mitjan segle XIX, perquè hi va haver una forta tempesta a Londres, d’eixes que pareix que haja d’acabar-se el món, on van ploure peixos durant quasi una hora, i la majoria eren galls de Sant Pere, una espècie que per allí mai havien vist ni coneixien. En comunicar-se amb universitats de tota Europa, l’única que els va reportar informació sobre el peix en reconéixer-lo va ser la del Caire, a Egipte. Finalment, es va deduir que la tempesta havia transportat eixos peixos fins a Londres des del Mediterrani Oriental.