Arròs "de los tres puñaos"
Del Baix Segura
Preparem a continuació un arròs “de los tres puñaos”, com diuen a la comarca del Baix Segura, a la “Vega Baja”, que és d’on ens ve aquesta recepta. Com qui no vol la cosa, ens trobem amb un altre menjar vegetarià de tota la vida.
Pren nota!
Ingredients
- 2 grapats de fesols
- 2 grapats de llentilles
- 2 grapats d’arròs
- 300 g de cardet
- 300 g de bledes
- 1 garba d’alls tendres
- 2 tomaques
- 2 creïlles
- 2 alls
- 1 napicol
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Aigua
- Sal
Elaboració
- Posem a coure els fesols amb aigua i sal durant 1 hora.
- En una paella, sofregim els alls tendres i l’all sec.
- Hi incorporem el pebre roig i la tomaca.
- Hi afegim les bledes, el card i el napicol.
- Incorporem les llentilles i tot el sofregit a l’olla, i ho deixem coure uns 45 minuts més.
- Hi afegim la creïlla i ho deixem coure.
- Hi agreguem l’arròs i, després de 15 minuts de cocció, apaguem el foc.
- Ho deixem reposar uns minuts i ho servim.
El perquè del nom
El nom d’aquest plat li ve perquè és una olla a la qual se li posa la mateixa quantitat de fesols que de llentilles i d’arròs: un grapat de cada per cada 2 persones, és a dir, tres grapats. No es pot trobar major exemple d’humilitat i declaració d’intencions en el nom d’una recepta.
Als pobles del Baix Segura d’on és típic també se’l coneix amb el nom de “arroz clarico de vigilia”, ja que, com que és vegetarià, se solia cuinar en temps de Quaresma. No l’hem de confondre amb l’arròs “clarico” (a seques), ja que este sí que en porta, de carn, a més d’alguna botifarra.
Com a bon plat tradicional, la recepta no és única i exclusiva, i sol haver-hi variacions depenent de la localitat, o inclús de la família, on es cuine. La podem trobar amb algun llegum més o amb diferents tipus de fesols o, inclús, cigrons. També li podem posar la verdura d'acord amb la temporada en què ens trobem, substituint el card per carxofeta a l’hivern, per exemple.