Arròs melós amb fenoll

Intermedi
50 minuts
4 persones

“Mal de renyons, cataplasmes de fenoll”

Arròs melós amb fenoll
Arròs melós amb fenoll
14 de novembre 2022 - 19:59

Recepta típica de la comarca de la Ribera Alta, zona on este producte té molta implantació i s’utilitza molt a la cuina. Els habitants de Polinyà de Xúquer són coneguts amb el malnom de "fenolls". Conten que, abans, els polinyaners es clavaven en terme d'Albalat a fer fenoll, on arribava encara l'albufera, i els d'Albalat els deien: «Què? Fent herba per als conills?» a la qual cosa responien els polinyaners: «No, és que sabíem que hui féieu arròs i hem vingut a caçar-vos rates».

Apuntem els ingredients!

  • 400 g d’arròs
  • 50 g de fenoll
  • 150 g de faves tendres
  • 200 g de bledes
  • 200 g de carxofes
  • 150 g d’abadejo dessalat
  • 1 manoll d’alls tendres
  • 2 tomaques
  • 1 all
  • Safrà
  • Aigua
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Sofregim un allet sec amb els alls tendres.
  2. Hi afegim la resta de verdures.
  3. Hi incorporem la tomaca i ho sofregim tot bé.
  4. Ho cobrim amb aigua i ho deixem coure uns 20 minuts.
  5. Hi incorporem l’abadejo i el safrà.
  6. Hi afegim l’arròs i ho deixem coure.
  7. Controlem el foc perquè l’arròs quede melós.

El fenoll

  • El fenoll és una planta comestible molt apreciada a la Mediterrània, que a més té moltes propietats medicinals. A la Comunitat Valenciana, s’utilitza per a fer envinagrats, adobs i salses, ja que aporta un aroma anisat i dona molta personalitat als plats. També és un ingredient habitual per a aromatitzar les olives.
  • El fenoll es pot prendre en infusió; cru, tallant el bulb en rodanxes fines i afegint-lo a les amanides, encara que combina a la perfecció amb plats de peix. 
  • Les llavors de fenoll s’usen seques i són molt usuals per a preparar pans, coques o galletes. També es poden moldre per a elaborar curris. Un plat molt típic de la cuina valenciana és el perolet de faves amb fenoll.

També et pot interessar

stats