Arròs melós amb rajada
Arròs i peix, la parella perfecta
Esta recepta de hui no és tradicional de cap lloc ni de cap poble en concret, però podria ser-ho de tota la Comunitat. Cuinem hui un arròs amb rajada d’eixos de llevar-se el barret.
Anota els ingredients!
Ingredients
- 400 g d'arròs
- 500 g de musclos o clòtxines
- 250 g de calamarets
- 100 g de bajoqueta
- 80 g de tomaca fregida
- 2 l de caldo de peix
- 2 ales de rajada
- 6 llagostins
- 2 carxofes
- 1 pimentó roig
- Oli OVE
- Safrà
- Sal
Elaboració
- Coem els musclos en el seu suc.
- En traiem la carn, en colem el caldo i ho reservem.
- En una cassola, sofregim la rajada trossejada i la reservem.
- En el mateix oli, marquem els llagostins sencers i els reservem.
- Hi sofregim després el pimentó, la bajoqueta i la carxofa trossejats.
- Hi incorporem els calamarets i ho sofregim tot bé.
- Hi agreguem la tomaca fregida i l’arròs.
- Hi aboquem el caldo de peix i el suc dels musclos.
- Hi afegim el safrà i ho deixem coure uns 13 minuts, aprox.
- Hi incorporem la rajada, els llagostins i els musclos, i deixem que s’acabe de coure uns minuts més.
- Controlem el foc per a servir l’arròs melós.
La rajada
La rajada és un peix cartilaginós amb forma de rombe molt abundant al Mediterrani. Per ací tenim, almenys, onze espècies de rajades, les majors de les quals poden arribar a fer un metre de llargària. Normalment, viuen als fons tous sense vegetació, i són caçadores solitàries que s’alimenten d’invertebrats de fons, normalment crustacis. A la Comunitat Valenciana és freqüent trobar-ne als mercats i pescateries, encara que sovint en trobem només les ales, ja sense pell i inclús trossejades.
Encara que el valor nutricional de la rajada no és especialment destacat, el seu valor gastronòmic va cobrant importància, gràcies a la senzillesa de la seua preparació i a la seua peculiar textura. La rajada és un peix blanc amb un contingut de greix molt baix. No conté quantitats molt elevades de proteïnes, però són d'alt valor biològic. La rajada també aporta vitamines i minerals. Entre les vitamines, la B12 es detecta en una quantitat superior fins i tot a la majoria de les carns i els làctics.