Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Atracón de fiesta

Fàcil
1:30 hores
4 persones

Recepta literària

Atracón de fiesta
24 de febrer 2024 - 20:05
  • 1 espatla de pernil de porc fresc
  • 4 fulles de llorer
  • 6 alls
  • 3 cullerades de sagí
  • Vinagre de vi
  • Pebre roig dolç
  • Sal

Per a les creïlles Teresa Panza:

  • 4 creïlles
  • 3 alls
  • 2 ous
  • 1 got d’aigua
  • Vi blanc
  • Farina
  • Pebre negre molt
  • Julivert fresc
  • Oli d’oliva suau
  • Sal
  1. Netegem l'espatla, la salpebrem i l’enfornem.
  2. Punxem les creïlles i les coem amb aigua i sal.
  3. Les pelem, les tallem a rodanxes i les salpebrem.
  4. Les passem per farina i ou batut i les fregim.
  5. Ofeguem els alls amb mitja cullerada de farina i hi afegim vi i aigua.
  6. Alcem el bull i hi incorporem les creïlles i una mica de julivert.
  7. En una paella, desfem el sagí amb llorer i hi fregim els alls laminats.
  8. Apaguem el foc, hi afegim pebre roig i un raig de vinagre.
  9. Ho aboquem per damunt de l’espatla i deixem que s’acabe de coure.
  10. Servim la carn filetejada i l’acompanyem amb les creïlles.

La cuina manxega al Quixot

Malgrat que al llibre no aparega cap recepta detallada, sí que s’hi fan moltes referències a elaboracions tradicionals manxegues. De fet, ja al primer paràgraf del llibre es fa referència a la dieta setmanal de l'humil (encara que cavaller) protagonista, esmentant l’olla, el salpicón, les llentilles i els duelos y quebrantos, que és un remenat d’ous amb cansalada i xoriço:

“Una olla de algo más vaca que carnero, salpicón las más noches, duelos y quebrantos los sábados, lentejas los viernes, algún palomino de añadidura los domingos, consumían las tres partes de su hacienda.”

En tot cas, tot el que s’ha publicat posteriorment respecte a la cuina del Quixot són interpretacions o adaptacions de plats populars manxecs que hui en dia encara es cuinen.

Receptes amb carn

També et pot interessar