Atracón de fiesta
Recepta literària
Al Quixot la cuina és molt important, hi ha moltes referències de plats i guisats en tots els capítols. Per això, s’han extret moltes receptes d'ací, com l' atracón de fiesta que cuinem en aquest cas, acompanyat per unes creïlles Teresa Panza, la dona de Sancho Panza.
No t'oblides dels ingredients!
Ingredients
- 1 espatla de pernil de porc fresc
- 4 fulles de llorer
- 6 alls
- 3 cullerades de sagí
- Vinagre de vi
- Pebre roig dolç
- Sal
Per a les creïlles Teresa Panza:
- 4 creïlles
- 3 alls
- 2 ous
- 1 got d’aigua
- Vi blanc
- Farina
- Pebre negre molt
- Julivert fresc
- Oli d’oliva suau
- Sal
Elaboració
- Netegem l'espatla, la salpebrem i l’enfornem.
- Punxem les creïlles i les coem amb aigua i sal.
- Les pelem, les tallem a rodanxes i les salpebrem.
- Les passem per farina i ou batut i les fregim.
- Ofeguem els alls amb mitja cullerada de farina i hi afegim vi i aigua.
- Alcem el bull i hi incorporem les creïlles i una mica de julivert.
- En una paella, desfem el sagí amb llorer i hi fregim els alls laminats.
- Apaguem el foc, hi afegim pebre roig i un raig de vinagre.
- Ho aboquem per damunt de l’espatla i deixem que s’acabe de coure.
- Servim la carn filetejada i l’acompanyem amb les creïlles.
La cuina manxega al Quixot
Malgrat que al llibre no aparega cap recepta detallada, sí que s’hi fan moltes referències a elaboracions tradicionals manxegues. De fet, ja al primer paràgraf del llibre es fa referència a la dieta setmanal de l'humil (encara que cavaller) protagonista, esmentant l’olla, el salpicón, les llentilles i els duelos y quebrantos, que és un remenat d’ous amb cansalada i xoriço:
“Una olla de algo más vaca que carnero, salpicón las más noches, duelos y quebrantos los sábados, lentejas los viernes, algún palomino de añadidura los domingos, consumían las tres partes de su hacienda.”
En tot cas, tot el que s’ha publicat posteriorment respecte a la cuina del Quixot són interpretacions o adaptacions de plats populars manxecs que hui en dia encara es cuinen.