Bes visigòtic
Un dolç llegendari
Ingredients
- 125 g d'ametla molta
- 60 g de sucre
- 40 g de farina de blat
- 2 pomes
- 2 ous
- Corfa de llima i de taronja
- Fruites confitades
- Sucre de llustre
- Mel
Elaboració
- Posem al foc una cullerada de sucre amb mel i corfa dels cítrics.
- Hi afegim la poma i ho deixem coure durant uns minuts.
- Batem les clares dels ous amb la resta del sucre.
- Barregem els rovells dels ous amb l’ametla i la farina.
- Hi incorporem les clares muntades i, amb molta cura, ho mesclem.
- Dividim la mescla en dos porcions i omplim un motle amb una capa en la base.
- Hi posem damunt una capa de compota de poma.
- Hi afegim una altra capa de massa.
- Ho decorem amb fruita confitada i ho enfornem a 160 °C durant 15 minuts aprox.
- Ho empolvorem amb sucre de llustre.
La llegenda del bes visigòtic
Segons conta la llegenda, el duc Tebdemir es va enamorar perdudament de Teodora i va demanar la seua mà. Ell era un noble del món got i ella una noble hispanoromana, així que este matrimoni simbolitzava la unió entre dos cultures que, per aquells temps, convivien en harmonia dins de la península Ibèrica.
Conten que, el dia de la boda, Tebdemir va encomanar als seus cuiners que elaboraren un dolç especial per a complaure la seua estimada. Hi feren servir ametla, ous i farina de blat, així com fruita confitada amb mel, un producte de vertader luxe en l’època. Tebdemir va ordenar als cuiners que amagaren fruita fresca dins de la massa per a sorprendre els convidats i que, en tastar el dolç, saberen el gust que feien els besos de la seua estimada.