Blat picat
“A l’era, el blat, i el ramat, al prat”
El blat picat pot considerar-se el plat més antic de la nostra cuina, de fet, ens trasllada a una època en què no s’utilitzava el molí amb freqüència, i, per tant, es feia servir el morter. És un plat típic en moltes de les nostres comarques: l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta, el Baix Segura i la Safor. A Vilallonga se celebra des de fa 15 anys un concurs popular de blat picat, i és un dels pobles que més interés està posant perquè no es perda este plat. A Villena i l’Alt Vinalopó es fa una recepta semblant amb el nom de “triguico picao”, i diuen que el seu ascendent prové de la cuina àrab. Esta varietat no du porc; en canvi, hi afigen pollastre i corder.
Ingredients
- 500 g de blat picat
- 250 g de fesols pintats
- 250 g de costelles de porc
- 500 g de cua de porc
- 250 g d’orella de porc
- 1 manoll de penques
- 2 naps
- 1 ceba
- 2 tomaques
- Pebre roig
- Safrà
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Posem a coure els fesols.
- Hi afegim la carn de porc trossejada i que alce el bull.
- Hi agreguem les penques i els naps trossejats.
- Hi incorporem el blat picat i ho deixem coure a foc lent.
- Sofregim la ceba i li afegim la tomaca, pebre roig i safrà.
- Incorporem el sofregit al perol i ho deixem acabar de coure.
Nutrició: el blat
El blat pareix que haja agafat mala fama, però totalment immerescuda. Conté gluten, que pot afectar d’alguna manera un 1% o 2% de la població (sumant celíacs, intolerants i al·lèrgics), però els seus beneficis són moltíssims, sobretot si es consumeix integral. Els seus carbohidrats de lenta absorció fan que es mantinguen baixos els nivells de glucosa en sang. Alt contingut en ferro, potassi i fòsfor.
No és fàcil trobar a la venda el blat ja picat. Este pot ser l'inconvenient més gran que hi ha per a cuinar la recepta, per això tal vegada s’està perdent. Potser trobem algun comerç que el pique, o al mercat d’algun dels pobles on hi ha tradició. Així que s’ha de picar a casa, que no suposa cap problema si no és molta quantitat.