Braç de gitano
“Criat que és ben pagat, té sempre el braç preparat”
Segur que heu provat el braç de gitano, però no aquest. El braç de gitano clàssic se sol farcir amb nata muntada, però en esta versió ho farem amb una pasta de moniato confitat.
Hauràs de preparar:
Ingredients
- 125 g de farina
- 125 g de sucre
- 6 ous
- Ratlladura de llima
- Confitura de moniato
Elaboració
- Separem les clares dels rovells.
- Muntem les clares a punt de neu, afegint-hi el sucre a poc a poc.
- Mesclem els rovells amb ratlladura de llima i els incorporem a les clares.
- Ho barregem tot i hi agreguem la farina tamisada sense deixar de remoure.
- Guardem la massa resultant en una mànega.
- Repartim uniformement la massa sobre una safata amb paper de forn.
- L’enfornem a 180 °C durant 10 minuts, aprox.
- Traiem del forn el bescuit i hi escampem per damunt el moniato.
- L’enrotllem i el deixem reposar en la nevera.
- Decorem el braç de gitano amb fruites al gust.
Un nom curiós
N’hi ha més d’una teoria, però es conta que a la Barcelona de principis del segle XIX els calderers gitanos eren coneguts per recórrer les pastisseries oferint reparar els perols de coure, olles, motles i altres utensilis deteriorats. Molts dels pastissers els oferien en agraïment algun bescuit de planxa que els calderers enrotllaven per a transportar-lo més còmodament (davall del braç).
Una altra versió conta que una monja va descobrir la recepta d’este dolç en un viatge a Egipte i la va portar a Espanya. En un primer moment es va conéixer com “braç egipcià”, i el terme va acabar derivant en el nom que tots coneixem.