Calder de tonyina

Fàcil
45 minuts
4 persones

Toca peix

Calder de tonyina
Calder de tonyina
22 de gener 2024 - 20:05

Hui tenim bona cosa de peix amb un plat que és un espectacle! Cuinem un contudent calder de tonyina.

Pren nota!

  • 1 kg de tonyina
  • 2 l de caldo de peix
  • 8 clòtxines
  • 4 tomaques madures
  • 4 alls
  • 1 pimentó roig
  • 6 creïlles
  • 2 fulles de llorer
  • 2 vitets
  • 2 cebes
  • 1 llima
  • Oli OVE
  • Pebre negre en gra
  • Pebre roig dolç
  • Sal
  • Julivert
  1. En un calder, daurem els alls i la ceba.
  2. Hi afegim el vitet, el pebre negre i el llorer.
  3. Hi agreguem el pimentó, el pebre roig i la tomaca.
  4. Ho sofregim i hi incorporem les creïlles.
  5. Ho cobrim amb el caldo, alcem el bull i abaixem el foc.
  6. Quan la creïlla estiga cuita, hi incorporem les clòtxines i el peix tallat a daus.
  7. Ho acabem de coure, ho deixem reposar i ho servim amb julivert picat.

Distingir el peix blau del peix blanc

  • Blau: viu prop de la superfície en aigües molt fredes, per la qual cosa té un contingut alt de matèria grassa (entre el 8% i el 15%). El color de pell és més blavós i té la cua en forma de fletxa (tonyina, sardina, salmó, sorell, carpa, truita…)
  • Blanc: viu en el fons marí, en aigües menys fredes. El contingut de greix és menor (entre 1% i 3%). Carn més digerible i amb menys calories que el blau. Sol tindre la pell més platejada i blanca i la cua més recta, plana o arredonida (mero, lluç, abadejo…).

També et pot interessar

stats