Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Caldereta mallorquina

Fàcil
1 hora
4 persones

Plat de dia important

Caldereta mallorquina
27 de desembre 2023 - 20:10
  • 1 kg de llagosta o llamàntol
  • 1 ceba
  • 3 pimentons verds
  • 4 tomaques
  • 1 porro
  • Caldo de peix
  • Nyora picada
  • Julivert fresc
  • Alls
  • Brandi
  • Pebre negre
  • Oli OVE
  • Pa per a sopes
  • Sal

Per a la picada:

  • Fetge de rap
  • Ametles torrades
  • All
  • Julivert
  • Brandi
  1. Marquem la cua i les pinces i ho reservem.
  2. Sofregim els caps de llamàntol amb la ceba i el porro.
  3. Hi incorporem el pimentó, l'all i la nyora.
  4. Hi afegim el brandi i ho flamegem.
  5. Hi incorporem la tomaca i el julivert picat.
  6. Hi aboquem el caldo i ho deixem coure uns 10 minuts.
  7. Hi incorporem el llamàntol i ho deixem coure 5 minuts més.
  8. Fem una picada amb el fetge de rap, les ametles, all fregit i julivert.
  9. Afegim la picada a la cassola, ho removem i apaguem el foc.
  10. Ho servim amb les llesques de pa torrades.

El llamàntol

El llamàntol és el crustaci més gros que viu al Mediterrani. Sol pesar entre 500 g i 1,5 kg, però pot arribar a pesar 10 kg i fer fins a 80 cm de llarg. Posseeix dos grans pinces desiguals: l'arredonida té dents romes que utilitza per a tallar i esclafar, mentre que la pinça més allargada té dents esmolades i fines amb els quals tritura les captures. Si no els pesquen, poden arribar a viure fins a 50 anys.

Nutricionalment, té una carn blanca molt saborosa, és un crustaci del qual s’aprofita molta de la carn, incloent-hi les pinces i les potes. És rica en aminoàcids essencials, en iode i en zinc. També conté vitamines A, B i E. No obstant això, també és rica en colesterol, per la qual cosa ha de ser evitada per persones que el tinguen alt.

Receptes amb peix Receptes de Nadal

També et pot interessar