Canyadeta valenciana
Amb garrofó
Ingredients
- 400 g de garrofó sec
- 150 g de cansalada entreverada
- 3 xoriços coents
- 3 alls
- 2 tomaques madures
- 1 os de pernil
- 1 ceba
- Llorer
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Coem el garrofó amb unes fulles de llorer i l’os de pernil durant 1 hora, aprox.
- Sofregim la ceba amb unes fulles de llorer, la cansalada i els xoriços trossejats.
- Hi afegim els alls picats i ho sofregim tot bé.
- Hi incorporem el pebre roig, la tomaca i ho deixem coure fins a obtindre ‘n una textura melosa.
- Incorporem el garrofó ja cuit al sofregit, hi agreguem caldo de la cocció i ho deixem coure durant 20 minuts més, aprox.
- Servim la canyadeta ben caldoseta.
El garrofó valencià
El garrofó autòcton valencià presenta una pell fina, a penes perceptible, i un interior suau i de textura mantegosa, davant del garrofó d'altres orígens, la pell dels quals és més grossa i la polpa, arenosa. Les varietats de garrofó valencià més conegudes són el garrofó 'pintat', el de la 'cella negra' i el ‘d'ull de perdiu'. Hi ha vora 35 varietats de garrofó autòcton valencià, que han deixat de cultivar-se progressivament perquè produir aquest garrofó de qualitat no els resulta rendible als agricultors, pel baix cost del garrofó importat (principalment des del Perú).
Un grup de restauradors valencians encapçalats per Rafa Vidal, de Benissanó, van fundar la Penya del Garrofó amb l’objectiu de difondre la cultura del garrofó. Ells van organitzar les primeres Jornades sobre el Garrofó Valencià, i també van editar un receptari amb aquest llegum com a protagonista. També existix, des de fa uns anys, l’Associació de Productors de Garrofó.