Carxofes d’Almoradí
Un plat per a ser l'amo del carxofar
Ingredients
- 6 carxofes
- 3 tomaques
- 2 cebes
- 2 ous durs
- 1 got de vi blanc
- 1 got d’aigua
- Julivert
- Pinyons
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Retirem les fulles més dures de les carxofes, en retirem la part central i les posem a coure amb aigua i llima.
- Abans que estiguen cuites, les escorrem i les reservem.
- En una paella, sofregim la ceba.
- Hi afegim uns pinyons, la tomaca, els ous durs i el julivert.
- Ho sofregim tot bé fins que agafe una textura melosa.
- Farcim les carxofes i les posem en una cassola.
- Hi aboquem el vi, l’aigua i les enfornem a 180 °C durant 25 minuts, aprox.
- Servim les carxofes amb la seua salsa.
Les carxofes del sud
A Almoradí i la resta del Baix Segura, la carxofa es coneix popularment amb el nom d’alcasil, i es va difondre a la zona gràcies a la popularització del plàstic. La substitució del cànem pel plàstic en la confecció de cabassos, espardenyes i pràcticament tot allò que es trenava amb cànem va obligar a buscar alternatives cap als anys 60 del s. XX i el cultiu de la carxofa va experimentar un fortíssim repunt, però l’impuls va durar poc, perquè molts agricultors es van traslladar a sectors més rendibles, com la construcció o els serveis. La crisi immobiliària va provocar la reactivació de molts camps i la recuperació de cultius com el de la carxofa, que a més es van vore afavorits per la recerca de productes agrícoles que representaren la identitat de la comarca. La carxofa va recuperar el protagonisme perdut i es va convertir, per mèrits propis, en el producte estrella del Baix Segura, una de les principals zones de producció de carxofa a tot Espanya.
A Almoradí se celebra anualment el Congrés Nacional de la Carxofa d’Almoradí, declarada festa d’interés turístic de caràcter autonòmic, on s’hi duen a terme activitats culturals, demostracions gastronòmiques, degustacions, mercats, activitats per a xiquets, exposicions i concerts.