Carxofes amb romesco i creïlles de pastor
“L'ama del carxofar”
Vos proposem un dinar que, ben pensat, seria ideal per a endur-vos de pícnic: unes carxofes arrebossades amb salsa romesco i creïlles de pastor. Sí, la salsa romesco és ideal per als calçots, però també podem acompanyar qualsevol verdura o carn amb ella.
Pren nota!
Ingredients
- 1 kg de carxofes
- 4 creïlles mitjanes
- 2 cullerades de farina
- 2 cebes
- 2 ous
- 1 llima
- Pebre negre o blanc
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Per al romesco:
- 2 tomaques madures
- 2-3 alls
- Ametles crues
- Vinagre de vi
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Sofregim les creïlles tallades a daus.
- Hi afegim la ceba, pebre negre o blanc i ho sofregim tot.
- Pelem les carxofes i les bollim senceres amb aigua, llima i sal durant 15 minuts, aprox.
- Per a la salsa romesco, posem a coure en oli abundant les ametles i l’all trossejat.
- Hi afegim la tomaca i ho deixem coure.
- Hi incorporem una mica de vinagre, ho triturem tot i ho rectifiquem de sal.
- Batem els ous amb la farina i sal.
- Trossegem les carxofes, les passem per la pasta i les fregim en oli abundant.
- Servim les carxofes amb les creïlles i la salsa romesco.
La carxofa
Estes carxofetes són molt populars en totes les nostres comarques, però el fet d’acompanyar-les amb romesco és prou típic al Baix Maestrat per la proximitat amb Tarragona, lloc on l’ús d’esta salsa és més freqüent. La carxofa de Benicarló es conrea a les localitats de Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs. Cada mes de febrer (o darrera setmana de gener) se celebra la festa de la carxofa amb el suport del consell regulador de la denominació d’origen protegida. Fins a la dècada dels 40 del segle XX, no es va produir i comercialitzar a gran escala, sinó que es conreava més per a consum domèstic.
Quan és temporada, és recomanable menjar carxofes totes les setmanes, vàries vegades, si pot ser. És un assaciant natural, millora del trànsit intestinal, ajuda a la retenció líquids, reduïx colesterol i lípids, estabilitza els nivells de sucre en sang i estimula la secreció de bilis.
Tot i això, no és recomanable per a xiquets menors de tres anys, ja que pot provocar-los indigestió. Tampoc és recomanable per a persones amb síndrome de l'intestí irritable, malaltia de Crohn, hiperpermeabilitat intestinal o altres malalties que estiguen relacionades amb ventre unflat, flatulència o disbiosi intestinal. Les persones que siguen propenses a tindre pedres al renyó han de tindre un consum responsable si el metge especifica que han d'abaixar els seus nivells d'oxalats. Si no és així, no hi ha cap problema per consumir-ne.